Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krokiety z mięsem z rosołu to danie idealne na wykorzystanie resztek z poprzedniego obiadu. Nadzienie jest pysznie ziołowe i aromatyczne.
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2617
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20113
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 561
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 711
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7141
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2617
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20113
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 561
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 711
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7141
Składniki
Do dużej miski wlej mleko, dodaj jajka, sól, cukier, olej i wsyp przesianą mąkę. Zmiksuj lub dokładnie wymieszaj rózgą na jednolite, gładkie ciasto. Odstaw na 10-15 minut.
Rozgrzej patelnię, lekko natłuść i smaż cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor.
Pokrój pora w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj drobno. Czosnek również obierz i przeciśnij przez praskę. Mięso z kurczaka posiekaj.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, wrzuć pokrojonego pora i smaż kilka minut aż zmięknie. Często mieszaj, bo por lubi się przypalić. Dodaj czosnek i cebulę. Zeszklij całość chwilę. Dodaj posiekane mięso z kurczaka. Wlej rosół albo bulion i duś około 5-10 minut.
Dopraw gałką muszkatołową, majerankiem, solą i pieprzem. Na końcu wmieszaj drobno posiekaną natkę pietruszki. Odstaw, aby farsz lekko przestygł.
Na każdy naleśnik nakładaj porcję farszu i zwijaj w krokieta – najpierw boki do środka, a potem w rulon. Smaż na patelni z niewielką ilością oleju, układając łączeniem do dołu, aż będą złociste.