Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krokiety z mięsem z rosołu to danie idealne na wykorzystanie resztek z poprzedniego obiadu. Nadzienie jest pysznie ziołowe i aromatyczne.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 287
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11100
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3601
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1225
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4230
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 287
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11100
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3601
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1225
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4230
Składniki
Do dużej miski wlej mleko, dodaj jajka, sól, cukier, olej i wsyp przesianą mąkę. Zmiksuj lub dokładnie wymieszaj rózgą na jednolite, gładkie ciasto. Odstaw na 10-15 minut.
Rozgrzej patelnię, lekko natłuść i smaż cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor.
Pokrój pora w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj drobno. Czosnek również obierz i przeciśnij przez praskę. Mięso z kurczaka posiekaj.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, wrzuć pokrojonego pora i smaż kilka minut aż zmięknie. Często mieszaj, bo por lubi się przypalić. Dodaj czosnek i cebulę. Zeszklij całość chwilę. Dodaj posiekane mięso z kurczaka. Wlej rosół albo bulion i duś około 5-10 minut.
Dopraw gałką muszkatołową, majerankiem, solą i pieprzem. Na końcu wmieszaj drobno posiekaną natkę pietruszki. Odstaw, aby farsz lekko przestygł.
Na każdy naleśnik nakładaj porcję farszu i zwijaj w krokieta – najpierw boki do środka, a potem w rulon. Smaż na patelni z niewielką ilością oleju, układając łączeniem do dołu, aż będą złociste.