Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nietypowe krokiety z warzywami to chrupiąca i aromatyczna przekąska, która zachwyca prostotą i smakiem. Kruche i delikatne ciasto filo skrywa kremowe nadzienie z dodatkiem papryki, pomidorów i natki pietruszki. Krokiety sprawdzą się na ciepło lub na zimno. Serwuj je na szybką przekąskę, lunch lub przystawkę do maczania w sosie. Oczywiście możesz przygotować je również w bardziej klasycznej wersji, gdzie ciasto filo zostanie zastąpione tradycyjnymi naleśnikami.
Zapiekany ser camembert w cieście chlebowym. Najlepiej jeść zaraz po wyjęciu...
Odsłon: 209
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 586
Zapiekany ser camembert w cieście chlebowym. Najlepiej jeść zaraz po wyjęciu...
Odsłon: 209
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 586
Składniki
Wyjmij ciasto z lodówki, aby osiągnęło temperaturę pokojową. Oczyść paprykę z błonek i gniazd nasiennych, a pomidory pozbaw twardych części (ewentualnie skórki też) i pokrój warzywa w drobną kostkę. Pietruszkę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju lub masła i podsmaż pomidory i paprykę, aż puszczą sok i zmiękną. Dopraw solą i czarnym pieprzem lub też innymi ziołami według własnego uznania. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj posiekaną natkę pietruszki i odstaw. Do przestygłych warzyw dodaj starty ser żółty i wymieszaj.
Każdy arkusz ciasta pokrój na 4 równe części, na każdej z nich wyłóż porcję farszu. Zawiń boki do środka, po czym zwijaj jak klasyczne krokiety, lekko spłaszczając dłonią. Ewentualne otworki zakryj, maczając palce w wodzie.
W jednej misce roztrzep jajka, a do drugiej wsyp drobną bułkę tartą. Zanurzaj krokiety w jajku i bułce i od razu smaż na gorącym tłuszczu (jak pączki), we frytkownicy beztłuszczowej lub upiecz w piekarniku (25-30 minut w 180°C) tak, aby nabrały złotego koloru.
Krokiety z warzywami podawaj na ciepło lub zimno jako samodzielną przekąskę.