Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i miękkie naleśniki, przełożone lekkim farszem ze szpinaku i fety.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19836
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 482
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 482
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6891
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242785
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19836
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 482
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 482
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6891
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242785
Składniki
Tutaj mamy wolność wyboru. Możemy najpierw usmażyć naleśniki. Lub najpierw zrobić farsz, należy tylko pamiętać, żeby farsz w momencie nakładania do naleśników był chłodny. Ja naleśniki usmażyłam dzień wcześniej.
Naleśniki: Jajka rozpijamy warzechą do połączenia się białka z żółtkiem, dodajemy sól, wodę i mleko. Wszystko razem mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę i mieszamy aż nie będzie grudek (najłatwiej ubijaczką do jajek). Smażymy cienkie naleśniki.
Farsz: Czosnek obieramy, rozgniatamy ręką i smażymy lekko na oleju. Dodajemy szpinak i dusimy kilka minut. Dodajemy sól i pieprz (należy pamiętać, że feta także jest słona, więc z rozwagą). Pod koniec dodajemy pokruszoną fetę, jogurt i mieszamy. Ściągamy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
Farszem smarujemy naleśniki.
Składamy dwa boki.
Składamy jeden koniec.
I zawijamy...
W efekcie powstaje nam krokiet jeszcze bez panierki:
Teraz wystarczy nasze krokiety zanurzyć w rozmąconym jajku z dwoma łyżkami mleka, obtoczyć w bułce tartej wymieszanej ze szczyptą soli. I smażyć na oleju na złoty kolor.