Do góry

Dania główne Przepis na:

Krokiety ziemniaczane z żółtym serem i jajkiem

Krokiety ziemniaczane z żółtym serem i jajkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 771

Dodano:

Odsłon: 5103

Fantastyczne, lekkie danie w sam raz jako dodatek do obiadu lub do kolacji na zimno:) Rozpływa się w ustach dosłownie :)
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, gotujemy i po ugotowaniu przeciskamy przez praskę.
    Odstawiamy do wystudzenia. 3 jajka gotujemy osobno na twardo.

  2. Cebulę siekamy, podsmażamy oleju na patelni, dodajemy do niej troszkę przyprawy do ziemniaków i chwilkę smażymy aż lekko się zeszkli. Dodajemy do ziemniaków, żółtko oddzielamy od białka - dodajemy żółtko do masy. Białko można zostawić i dodać to rozbełtanego jajka (do panierowania).

  3. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do ziemniaków. Jajka gotowane również ścieramy na tarce - ale na drobnych oczkach. Doprawiamy całość solą, pieprzem, przyprawą do frytek i ziemniaków, ja dodałam suszoną pietruszkę, ale można użyć świeżej. Całość mieszamy, dodajemy jajko lub nawet żółtko - tak, by masa była dość zwarta. Gdyby okazała się zbyt luźna - można dosypać troszkę bułki tartej.
    Formujemy krokiety, obtaczamy w rozkłóconym jajku, bułce tartej i smażymy na oleju na patelni aż się zrumienią ze wszystkich stron.
    Można podać zamiast zwykłych ziemniaków na obiad (na gorąco) lub na zimno do kolacji.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń