Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fantastyczne, lekkie danie w sam raz jako dodatek do obiadu lub do kolacji na zimno:) Rozpływa się w ustach dosłownie :)
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 31260
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9681
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2168
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4168
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 884
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 31260
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9681
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2168
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4168
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 884
Składniki
Ziemniaki obieramy, gotujemy i po ugotowaniu przeciskamy przez praskę. Odstawiamy do wystudzenia. 3 jajka gotujemy osobno na twardo.
Cebulę siekamy, podsmażamy oleju na patelni, dodajemy do niej troszkę przyprawy do ziemniaków i chwilkę smażymy aż lekko się zeszkli. Dodajemy do ziemniaków, żółtko oddzielamy od białka - dodajemy żółtko do masy. Białko można zostawić i dodać to rozbełtanego jajka (do panierowania).
Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do ziemniaków. Jajka gotowane również ścieramy na tarce - ale na drobnych oczkach. Doprawiamy całość solą, pieprzem, przyprawą do frytek i ziemniaków, ja dodałam suszoną pietruszkę, ale można użyć świeżej. Całość mieszamy, dodajemy jajko lub nawet żółtko - tak, by masa była dość zwarta. Gdyby okazała się zbyt luźna - można dosypać troszkę bułki tartej. Formujemy krokiety, obtaczamy w rozkłóconym jajku, bułce tartej i smażymy na oleju na patelni aż się zrumienią ze wszystkich stron. Można podać zamiast zwykłych ziemniaków na obiad (na gorąco) lub na zimno do kolacji.