Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fantastyczne, lekkie danie w sam raz jako dodatek do obiadu lub do kolacji na zimno:) Rozpływa się w ustach dosłownie :)
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1113
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1113
Składniki
Ziemniaki obieramy, gotujemy i po ugotowaniu przeciskamy przez praskę. Odstawiamy do wystudzenia. 3 jajka gotujemy osobno na twardo.
Cebulę siekamy, podsmażamy oleju na patelni, dodajemy do niej troszkę przyprawy do ziemniaków i chwilkę smażymy aż lekko się zeszkli. Dodajemy do ziemniaków, żółtko oddzielamy od białka - dodajemy żółtko do masy. Białko można zostawić i dodać to rozbełtanego jajka (do panierowania).
Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do ziemniaków. Jajka gotowane również ścieramy na tarce - ale na drobnych oczkach. Doprawiamy całość solą, pieprzem, przyprawą do frytek i ziemniaków, ja dodałam suszoną pietruszkę, ale można użyć świeżej. Całość mieszamy, dodajemy jajko lub nawet żółtko - tak, by masa była dość zwarta. Gdyby okazała się zbyt luźna - można dosypać troszkę bułki tartej. Formujemy krokiety, obtaczamy w rozkłóconym jajku, bułce tartej i smażymy na oleju na patelni aż się zrumienią ze wszystkich stron. Można podać zamiast zwykłych ziemniaków na obiad (na gorąco) lub na zimno do kolacji.