Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Królik w śmietanie z rozmarynem i czosnkiem to pyszny pomysł na obiad. Tego rodzaju mięso przygotowuję najczęściej na uroczyste obiady rodzinne. Ta marynata, którą przygotowałam świetnie komponuje smakowo z królikiem. Użyłam tu gałązek świeżego rozmarynu i taki właśnie polecam. Można oczywiście użyć suszonego, jeśli nie macie na parapecie doniczek ze świeżymi ziołami. W przepisie podałam 2 łyżki musztardy. Ja wymieszałam dwa rodzaje musztardy: 1 łyżkę dijon i 1 łyżkę sarepskiej. Finalnie musztarda nie jest wyczuwalna w potrawie. Zamarynowane w przyprawach mięso z królika trzymałam w lodówce całą noc, wystarczy ok. 2-3 godzin.
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 764
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 33
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 295
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 122
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 764
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 33
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 295
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 122
Składniki
Tuszkę królika podzieliłam na mniejsze kawałki. Z całej tuszki wyszło mi 6 sporych porcji. Umyłam pod bieżącą wodą i zalałam zimną w misce. Pozostawiłam na ok. 30 minut. Po tym czasie kawałki królika osuszyłam.
Przygotowałam marynatę Gałązki rozmarynu drobno posiekałam, posiekałam również czosnek. Wymieszałam czosnek z rozmarynem i posiekałam jeszcze raz wszystko razem. Tak przygotowaną marynatą natarłam kawałki królika. Oprószyłam dodatkowo solą i pieprzem. Włożyłam mięso do miski, przykryłam folią i schowałam do lodówki na całą noc.
Upiekłam królika Na drugi dzień obtoczyłam kawałki królika w mące i obsmażyłam delikatnie z każdej strony. Cebulę pokroiłam w piórka i dołożyłam na patelnię. Posmarowałam każdy kawałek mięsa musztardą i przekręciłam raz jeszcze na patelni by się mięso obsmażyło. Podlałam wodą i winem. Po ok. 5 minutach przełożyłam kawałki królika do formy do zapiekania. Wlałam również cały wywar ze smażenia. Piekłam ok. 50 minut bez przykrycia w 180 stopniach.
Przygotowałam sos śmietanowy Wyciągnęłam upieczonego królika z piekarnika. Płyn, który pozostał ze smażenia i pieczenia przecedziłam przez sito i wlałam do rondelka. Zagotowałam i wlałam śmietankę. Gotowałam ok. 5 minut by sos się zredukował. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Podałam królika Kawałki upieczonego królika ułożyłam na półmisku i polałam sosem śmietanowym. Oprószyłam natką pietruszki i kawałkami rozmarynu.