Do góry

Dania główne Przepis na:

Królik w śmietanie z rozmarynem i czosnkiem

Królik w śmietanie z rozmarynem i czosnkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 4374

Dodano:

Odsłon: 388

Królik w śmietanie z rozmarynem i czosnkiem to pyszny pomysł na obiad. Tego rodzaju mięso przygotowuję najczęściej na uroczyste obiady rodzinne. Ta marynata, którą przygotowałam świetnie komponuje smakowo z królikiem. Użyłam tu gałązek świeżego rozmarynu i taki właśnie polecam. Można oczywiście użyć suszonego, jeśli nie macie na parapecie doniczek ze świeżymi ziołami. W przepisie podałam 2 łyżki musztardy. Ja wymieszałam dwa rodzaje musztardy: 1 łyżkę dijon i 1 łyżkę sarepskiej. Finalnie musztarda nie jest wyczuwalna w potrawie. Zamarynowane w przyprawach mięso z królika trzymałam w lodówce całą noc, wystarczy ok. 2-3 godzin.

Składniki

  • 1 tuszka królika
  • 2 łyżki musztardy
  • 200 ml śmietany 30%
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • rozmaryn (ok. 6-7 gałązek)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • Pieprz czarny
  • Sól
  • Mąka
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Królik w śmietanie z rozmarynem i czosnkiem

Przygotowanie

  1. Tuszkę królika podzieliłam na mniejsze kawałki. Z całej tuszki wyszło mi 6 sporych porcji. Umyłam pod bieżącą wodą i zalałam zimną w misce. Pozostawiłam na ok. 30 minut. Po tym czasie kawałki królika osuszyłam.

  2. Przygotowałam marynatę
    Gałązki rozmarynu drobno posiekałam, posiekałam również czosnek. Wymieszałam czosnek z rozmarynem i posiekałam jeszcze raz wszystko razem. Tak przygotowaną marynatą natarłam kawałki królika. Oprószyłam dodatkowo solą i pieprzem. Włożyłam mięso do miski, przykryłam folią i schowałam do lodówki na całą noc.

  3. Upiekłam królika
    Na drugi dzień obtoczyłam kawałki królika w mące i obsmażyłam delikatnie z każdej strony. Cebulę pokroiłam w piórka i dołożyłam na patelnię. Posmarowałam każdy kawałek mięsa musztardą i przekręciłam raz jeszcze na patelni by się mięso obsmażyło. Podlałam wodą i winem.
    Po ok. 5 minutach przełożyłam kawałki królika do formy do zapiekania. Wlałam również cały wywar ze smażenia. Piekłam ok. 50 minut bez przykrycia w 180 stopniach.

  4. Przygotowałam sos śmietanowy
    Wyciągnęłam upieczonego królika z piekarnika. Płyn, który pozostał ze smażenia i pieczenia przecedziłam przez sito i wlałam do rondelka. Zagotowałam i wlałam śmietankę. Gotowałam ok. 5 minut by sos się zredukował. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.

  5. Podałam królika
    Kawałki upieczonego królika ułożyłam na półmisku i polałam sosem śmietanowym. Oprószyłam natką pietruszki i kawałkami rozmarynu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń