Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zaserwowałam mojej rodzince królika w sosie śmietankowo - pieczarkowym. Mięso królika jest delikatne i kruche, a po za tym bardzo smaczne. Wszyscy zadowoleni.
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 40
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 67
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10510
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 92
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 40
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 67
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10510
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 92
Składniki
Królika dzielimy na części, myjemy i osuszamy. Wkładamy do miski , zalewamy mlekiem i odstawiamy na noc do lodówki. Po wyjęciu z mleka mięso osuszamy, następnie doprawiamy solą, pieprzem oraz nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Delikatnie oprószamy mąką i obsmażamy na maśle z każdej strony kilka minut do zrumienienia. Cebulę obieramy i kroimy na ósemki, pieczarki obieramy kroimy w kawałki i podsmażymy kilka minut. Mięso przekładamy do brytfanki, dolewamy 1/2 szklanki , wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 - 180 stopni i dusimy pod przykryciem około 60 minut. Po 40 minutach mięso odkrywamy, do mięsa wkładamy podsmażoną cebulę z pieczarkami. Pieczemy do miękkości mięsa. Po upieczeniu mięso wyjmujemy, a do powstałego sosu dodajemy śmietanę 30 %. Chwilę gotujemy, aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku według uznania. Mięso wkładamy do gotowego sosu. Podajemy z kluskami, ziemniaczkami itp.
Królik w trakcie pieczenia.