Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zaserwowałam mojej rodzince królika w sosie śmietankowo - pieczarkowym. Mięso królika jest delikatne i kruche, a po za tym bardzo smaczne. Wszyscy zadowoleni.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12691
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1437
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13849
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5796
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12691
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1437
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13849
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5796
Składniki
Królika dzielimy na części, myjemy i osuszamy. Wkładamy do miski , zalewamy mlekiem i odstawiamy na noc do lodówki. Po wyjęciu z mleka mięso osuszamy, następnie doprawiamy solą, pieprzem oraz nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Delikatnie oprószamy mąką i obsmażamy na maśle z każdej strony kilka minut do zrumienienia. Cebulę obieramy i kroimy na ósemki, pieczarki obieramy kroimy w kawałki i podsmażymy kilka minut. Mięso przekładamy do brytfanki, dolewamy 1/2 szklanki , wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 - 180 stopni i dusimy pod przykryciem około 60 minut. Po 40 minutach mięso odkrywamy, do mięsa wkładamy podsmażoną cebulę z pieczarkami. Pieczemy do miękkości mięsa. Po upieczeniu mięso wyjmujemy, a do powstałego sosu dodajemy śmietanę 30 %. Chwilę gotujemy, aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku według uznania. Mięso wkładamy do gotowego sosu. Podajemy z kluskami, ziemniaczkami itp.
Królik w trakcie pieczenia.