Do góry

Dania główne Przepis na:

Królik w sosie własnym z warzywami

Królik w sosie własnym z warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3875

Dodano:

Odsłon: 9647

Odkąd pamiętam, zawsze hodowaliśmy króliki.Gdy byłam dzieckiem, nigdy nie zastanawiałam się po co nam ich było tak dużo... przecież już mieliśmy świnkę morską, psa, kota i żółwia, to już nie wystarczyło? I tak w nieświadomości, po co naprawdę one są, żyłam sobie kilka lat.. aż do momentu, gdy przyłapałam tatę na gorącym uczynku... Pamiętam płacz i moje przekonywanie, że to takie słodkie zwierzątka itp (ale do jedzenia ich byłam pierwsza :)))) ) Teraz jedynie mogę podziękować rodzicom za to pyszne i przede wszystkim ZDROWE, swojskie jedzenie :) Zazwyczaj takiego królika robiła moja mama - bez udziwnień smakował nam najbardziej.

Składniki

  • 1 tuszka z królika
  • 5 dag masła
  • 3 marchewki
  • 6 małych cebulek
  • zioła prowansalskie - mieszanka przypraw w młynku
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Tuszkę królika porcjujemy (korpus zostawiamy np. na pyszną lekką zupę ;) ). Marchew i cebule obieramy i kroimy na większe paski. Mięso z królika dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym i bez żadnych przypraw na dużym ogniu obsmażamy go ok 3 minut na roztopionym maśle. Tak samo robimy z warzywami.

  2. Piekarnik rozgrzewamy do 185*C. Na dużą blachę wykładamy królika z warzywami, polewamy sosem z masła, a następnie obficie posypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Całość pieczemy ok 45 minut przy funkcji termoobiegu. Jeżeli mięso było bardzo podsmażone, należy zmniejszyć temperaturę do 180*C.

  3. Królika podajemy polanego powstałym podczas pieczenia sosem z warzywami i kapustą czerwoną zasmażaną.

  4. zdj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 19 listopada 2014 lubię drób,lubię wieprzowinkę,lecz do królika nie mam przekonania mimo ,że apetycznie wygląda.
Wybacz ale to tak jakbym zjadł przyjaciela ,kota ,którego musiałem zabić:)
Ta metafora niech Cię nie zraża:)
Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 18 listopada 2014 aż ślinka leci,dodaję jeszcze parę plastrów wędzonego boczku :))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 18 listopada 2014 cudnie wygląda, może zapodamy sobie na weekend jak dorwę dobrze wyglądająca tuszkę

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń