Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Odkąd pamiętam, zawsze hodowaliśmy króliki.Gdy byłam dzieckiem, nigdy nie zastanawiałam się po co nam ich było tak dużo... przecież już mieliśmy świnkę morską, psa, kota i żółwia, to już nie wystarczyło? I tak w nieświadomości, po co naprawdę one są, żyłam sobie kilka lat.. aż do momentu, gdy przyłapałam tatę na gorącym uczynku... Pamiętam płacz i moje przekonywanie, że to takie słodkie zwierzątka itp (ale do jedzenia ich byłam pierwsza :)))) ) Teraz jedynie mogę podziękować rodzicom za to pyszne i przede wszystkim ZDROWE, swojskie jedzenie :) Zazwyczaj takiego królika robiła moja mama - bez udziwnień smakował nam najbardziej.
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 95
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 246
Przepis dnia
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym...
Odsłon: 9866
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 95
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 246
Przepis dnia
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym...
Odsłon: 9866
Składniki
Tuszkę królika porcjujemy (korpus zostawiamy np. na pyszną lekką zupę ;) ). Marchew i cebule obieramy i kroimy na większe paski. Mięso z królika dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym i bez żadnych przypraw na dużym ogniu obsmażamy go ok 3 minut na roztopionym maśle. Tak samo robimy z warzywami.
Piekarnik rozgrzewamy do 185*C. Na dużą blachę wykładamy królika z warzywami, polewamy sosem z masła, a następnie obficie posypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Całość pieczemy ok 45 minut przy funkcji termoobiegu. Jeżeli mięso było bardzo podsmażone, należy zmniejszyć temperaturę do 180*C.
Królika podajemy polanego powstałym podczas pieczenia sosem z warzywami i kapustą czerwoną zasmażaną.
zdj