Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 4297
Dodano: 18.11.2014
Odsłon: 12539
3-4 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Tuszkę królika porcjujemy (korpus zostawiamy np. na pyszną lekką zupę ;) ). Marchew i cebule obieramy i kroimy na większe paski. Mięso z królika dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym i bez żadnych przypraw na dużym ogniu obsmażamy go ok 3 minut na roztopionym maśle. Tak samo robimy z warzywami.
Piekarnik rozgrzewamy do 185*C. Na dużą blachę wykładamy królika z warzywami, polewamy sosem z masła, a następnie obficie posypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Całość pieczemy ok 45 minut przy funkcji termoobiegu. Jeżeli mięso było bardzo podsmażone, należy zmniejszyć temperaturę do 180*C.
Królika podajemy polanego powstałym podczas pieczenia sosem z warzywami i kapustą czerwoną zasmażaną.
zdj
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

Konto usunięte 19 listopada 2014Zgłoś do usunięcia
lubię drób,lubię wieprzowinkę,lecz do królika nie mam przekonania mimo ,że apetycznie wygląda.Wybacz ale to tak jakbym zjadł przyjaciela ,kota ,którego musiałem zabić:)
Ta metafora niech Cię nie zraża:) Odpowiedzi: 2 ▼
0 Kto głosował? | Odpowiedz

grazka950 18 listopada 2014Zgłoś do usunięcia
aż ślinka leci,dodaję jeszcze parę plastrów wędzonego boczku :))2 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 18 listopada 2014Zgłoś do usunięcia
Z otwartego serca wypływa życie .1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ewaaa 18 listopada 2014Zgłoś do usunięcia
cudnie wygląda, może zapodamy sobie na weekend jak dorwę dobrze wyglądająca tuszkę1 Kto głosował? | Odpowiedz