Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne i miękkie mięso z królika duszone w warzywach. Królik jest pyszny, lekkostrawny i bogaty w liczne związki mineralne. Warzywa nadają mu słodkawego smaku. To danie jest idealne na niedzielny obiad.
Szybkowar
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 1189
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 14788
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 822
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 1189
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 14788
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 822
Składniki
Królika porcjujemy, tak aby mieć osobne części: skoki tylne i przednie, comber, łaty, mostek. Nacieramy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym - ostawiamy na co najmniej godzinę. W tym czasie przygotowujemy warzywa - marchew i pietruszkę i seler obieramy i kroimy. Cebulę kroimy w piórka, a białą kapustę w większą kostkę. Królika będziemy przygotowywać w szybkowarze - bardzo skraca to czas gotowania. Na dno garnka wlewamy olej. Smażymy królika, aż lekko się zarumieni ze wszystkich stron. Teraz dodajemy warzywa i jeszcze kilka minut smażymy, często mieszając. Następnie zalewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Zamykamy szybkowar i gotujemy 30 minut od złapania ciśnienia. Po schłodzeniu garnka wyjmujemy kawałki królika. Do warzyw dodajemy śmietankę, suszony tymianek i gotujemy jeszcze 5 minut. Na końcu zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w 1/4 szklanki wody. Na końcu dodajemy jeszcze królika, aby podgrzał się w warzywach. Królika podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami.