Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne i miękkie mięso z królika duszone w warzywach. Królik jest pyszny, lekkostrawny i bogaty w liczne związki mineralne. Warzywa nadają mu słodkawego smaku. To danie jest idealne na niedzielny obiad.
Szybkowar
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5782
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 244
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5782
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 244
Składniki
Królika porcjujemy, tak aby mieć osobne części: skoki tylne i przednie, comber, łaty, mostek. Nacieramy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym - ostawiamy na co najmniej godzinę. W tym czasie przygotowujemy warzywa - marchew i pietruszkę i seler obieramy i kroimy. Cebulę kroimy w piórka, a białą kapustę w większą kostkę. Królika będziemy przygotowywać w szybkowarze - bardzo skraca to czas gotowania. Na dno garnka wlewamy olej. Smażymy królika, aż lekko się zarumieni ze wszystkich stron. Teraz dodajemy warzywa i jeszcze kilka minut smażymy, często mieszając. Następnie zalewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Zamykamy szybkowar i gotujemy 30 minut od złapania ciśnienia. Po schłodzeniu garnka wyjmujemy kawałki królika. Do warzyw dodajemy śmietankę, suszony tymianek i gotujemy jeszcze 5 minut. Na końcu zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w 1/4 szklanki wody. Na końcu dodajemy jeszcze królika, aby podgrzał się w warzywach. Królika podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami.