Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 135 Ocena: 4085
Dodano: 14.01.2019
Odsłon: 13423
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
-polędwiczki oczyścić z białych błonek, umyć i osuszyć
-cebule obrać i posiekać w kostkę
Następnie :
-marchew obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi oczkami
-selera pokroić w poprzek w plasterki
Polędwiczki wieprzowe ułożyć w naczyniu, z każdej strony oprószyć solą oraz pieprzem i obłożyć pokrojoną cebulą. Naczynie przykryć i odstawić do lodówki do zamarynowania - najlepiej na całą noc.
Zamarynowane polędwiczki wyjąć z cebuli, oprószyć mąką pszenną i obsmażyć z każdej strony na gorącej patelni z niewielką ilością oliwy na rumiano. Następnie polędwiczki przełożyć do naczynia, w którym będą się dusiły - trzymać w cieple.
Na tą samą patelnię wlać 1 łyżkę octu jabłkowego, cały czas mieszając odparować przez ok. 30s. Następnie dodać miód, rozmieszać i wsypać cebulę, startą marchew i posiekanego selera naciowego, poddusić kilka minut, a następnie wlać ok. 1/2szklanki wody lub bulionu, można doprawić solą oraz pieprzem. Całość zagotować i przełożyć warzywa do polędwiczek.
Na koniec dodać posiekany koperek, naczynie szczelnie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 35-40 minut. Po tym czasie wyjąć naczynie z potrawą z piekarnika, nie zdejmować pokrywy i pozostawić jeszcze na ok. 10-15 minut.
Polędwiczki wieprzowe pokroić na plastry o grubości ok. 1cm, układać na półmisku udekorowanym sałatą i polać sosem z pod pieczenia mięsa. Do polędwiczek podawać ziemniaki tłuczone z koperkiem, całe ziemniaki z wody lub ryż ugotowany na sypko.
Smacznego :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (31)

BEATA1978 17 stycznia 2019Zgłoś do usunięcia
Wygląda super :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

babcitereskiciasta 15 stycznia 2019Zgłoś do usunięcia
Bardzo apetycznie wygląda danie.:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Docherro 14 stycznia 2019Zgłoś do usunięcia
Cudowne i te pyszne dodatki:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 14 stycznia 2019Zgłoś do usunięcia
Mniamuśnie wygląda ten talerzyk, a polędwiczka przesmaczna. Super delikatne i soczyste mięso, pycha :DFoty jak zwykle klasa :) Odpowiedzi: 24 ▼
4 Kto głosował? | Odpowiedz