Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 16-01-2019
Prosty przepis na soczyste polędwiczki wieprzowe w sosie własnym.
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 137
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 73
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 751
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 368
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 137
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 73
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 751
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 368
Składniki
-polędwiczki oczyścić z białych błonek, umyć i osuszyć -cebule obrać i posiekać w kostkę Następnie : -marchew obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi oczkami -selera pokroić w poprzek w plasterki
Polędwiczki wieprzowe ułożyć w naczyniu, z każdej strony oprószyć solą oraz pieprzem i obłożyć pokrojoną cebulą. Naczynie przykryć i odstawić do lodówki do zamarynowania - najlepiej na całą noc.
Zamarynowane polędwiczki wyjąć z cebuli, oprószyć mąką pszenną i obsmażyć z każdej strony na gorącej patelni z niewielką ilością oliwy na rumiano. Następnie polędwiczki przełożyć do naczynia, w którym będą się dusiły - trzymać w cieple. Na tą samą patelnię wlać 1 łyżkę octu jabłkowego, cały czas mieszając odparować przez ok. 30s. Następnie dodać miód, rozmieszać i wsypać cebulę, startą marchew i posiekanego selera naciowego, poddusić kilka minut, a następnie wlać ok. 1/2szklanki wody lub bulionu, można doprawić solą oraz pieprzem. Całość zagotować i przełożyć warzywa do polędwiczek. Na koniec dodać posiekany koperek, naczynie szczelnie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 35-40 minut. Po tym czasie wyjąć naczynie z potrawą z piekarnika, nie zdejmować pokrywy i pozostawić jeszcze na ok. 10-15 minut. Polędwiczki wieprzowe pokroić na plastry o grubości ok. 1cm, układać na półmisku udekorowanym sałatą i polać sosem z pod pieczenia mięsa. Do polędwiczek podawać ziemniaki tłuczone z koperkiem, całe ziemniaki z wody lub ryż ugotowany na sypko. Smacznego :)