Do góry

Dania główne Przepis na:

krupnik z kaszą gryczaną

krupnik z kaszą gryczaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 199 Ocena: 3199

Dodano:

Odsłon: 681

Gęsta, treściwa i zdrowa zupka którą uwielbiamy.

Składniki

  • ok. 1 litr wody
  • porcja rosołowa lub ćwiartka kurczaka - co lubimy
  • 50 g kaszy gryczanej prażonej
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 duża marchew
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego (można pominąć)
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kurczaka dokładnie myjemy i gotujemy ok 10 min. Po tym czasie wsypujemy suchą kaszę i gotujemy kolejne 10 min. Obrane i starkowane warzywa dorzucamy do zupy. Całość gotujemy na małym ogniu aby zupa nam nie zmętniała. Doprawiamy ulubionymi przyprawami (sól, pieprz, vegeta, pietruszka). Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na masełku. Gdy warzywa i kasza są gotowe do zupy dodajemy usmażoną cebulę. Całość mieszamy i jeszcze chwilkę gotujemy. Podajemy na gorąco z łyżką jogurtu lub śmietany lub bez :) Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń