Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kulebiak to duży, drożdżowy pieróg przypominający roladę z farszem kapuściano-grzybowym. Pochodzi z Ukrainy. U nas tradycyjnie pojawia się na wigilijnym stole. Tym razem zrobiłam jeden duży kulebiak, ale z tej ilości składników spokojnie wyjdą dwie drożdżowe rolady.
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 244
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 122
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 244
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 122
Składniki
Do miseczki wlewam pół kubka letniego mleka. Dodaję do niego 1/2 łyżeczki cukru i wkruszam drożdże. Wszystko dobrze mieszam i rozcieram. Posypuję mój zaczyn 2-3 łyżkami mąki. Zostawiam go na 15 minut w ciepłym miejscu.
Do miski wbijam jajka i dodaję żółtka, dodaję też cukier i ucieram aż masa zbieleje. Następnie dodaję rozczyn, mąkę, resztę mleka i sól. Na końcu wlewam roztopione, przestudzone masło. Wyrabiam aż ciasto zamieni się w ładną, kształtną kulę. Przykrywam je ściereczką i odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce.
W międzyczasie przygotowuję farsz - kapustę drobno kroję i gotuję do miękkości. Grzyby moczę, gotuję aż będą miękkie, odcedzam i tnę w paseczki. Wywar z grzybów dodaję do kapusty. Na końcu kapustę mieszam z grzybami.
Po 30 minutach ciasto jeszcze przez moment wyrabiam. Odcinam niewielki kawałek, który pozostawię do dekoracji. Resztę ciasta rozwałkowuje starając się nadać mu kształt prostokąta.
Równomiernie rozkładam na cieście farsz kapuściano-grzybowy. Wszystko zwijam tak jak roladę. Przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiam na 15 minut, aby odpoczęło, a sama zajmę się dekoracją.
Kawałek ciasta, który pozostawiłam do dekoracji, rozwałkowuje i wycinam za pomocą foremek do ciastek dowolne kształty.
W miseczce rozkłócam jedno żółtko z łyżką wody i przesmarowuje nim mój kulebiak. Na wierzchu układam wycięte kształty z ciasta. Smaruje je również żółtkiem i posypuję makiem, sezamem i kminkiem.
Gotowy kulebiak wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piekę około 45 minut. Przed wyjęciem z piekarnika najlepiej zrobić test suchego patyczka. Smacznego!!!