Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny delikatny indyk z dużą dozą aromatycznych przypraw, podany w niebanalny sposób. Doskonale komponuje się z sosem czosnkowym, świeżymi warzywami i łódkami z ziemniaków. Takie wspomnienie lata nad Adriatykiem na zimowym talerzu.
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 102
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3340
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1192
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 102
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3340
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1192
Składniki
Mięso wrzucić do miski, wcisnąć czosnek, dodać jajko, bułkę tartą, przyprawy i wyrabiać ręką na gładką, jednolitą masę.
Wsadzić do lodówki na około 2 godziny, by smaki się "przegryzły". Po tym czasie wyciągnąć i dłońmi odrywać po kawałku, formować małe kulki i układać je na talerzu. Najlepiej przygotować sobie miseczkę z wodą i zanurzać w niej dłonie, by mięso się nie lepiło do ich wnętrza. Za tej porcji wychodzi około 30 kulek, które należy w niewielkich odstępach, po 4 sztuki, nabijać na patyczki.
Obsmażać na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony.
Serwować z sosem czosnkowym, świeżymi warzywami, łódkami ziemniaczanymi lub ulubioną kaszą. Na zimno są równie pyszne.