Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak ciacciatore to włoskie danie oznaczające "kurczaka po myśliwsku". Jest to danie jednogarnkowe, w którym kurczaka gotuje się w aromatycznym, lekko pikantnym sosie pomidorowym z dodatkiem warzyw, ziół, oliwek i wina (najlepiej czerwonego). Tak przygotowany kurczak świetnie zestawia się z makaronem, ale można go serwować również bez dodatków.
naczynie żaroodporne, talerz, deska, nóż do krojenia
Zapiekanka brokułowa z kurczakiem, serem i pomidorami to bardzo pyszna i zdro...
Odsłon: 22006
Zapiekanka brokułowa z kurczakiem, serem i pomidorami to bardzo pyszna i zdro...
Odsłon: 22006
Składniki
Pałki z kurczaka dopraw słodką papryką, solą i pieprzem.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę i obsmaż kurczaka z obu stron (ok. 4 minut na stronę), aby nabrały złotego koloru.
Usmażonego kurczaka odłóż na talerz.
Dużą cebulę pokrój w piórka, a 2 ząbki czosnku posiekaj na drobno. Na tej samej patelni smaż cebulę do zeszklenia, na koniec smażenia dodaj czosnek i smaż przez minutę.
Czerwoną paprykę pokrój w kostkę. Dodatkowo możesz pokroić w kostkę również jedną paprykę żółtą (opcjonalnie).
Podgrzybki (mogą być odmrażane) lub pieczarki pokrój na mniejsze części. Czerwoną paprykę i grzyby przerzuć na patelnię i smaż przez kilka minut, aż zmiękną.
Po kilku minutach zalej całość czerwonym, wytrawnym winem i gotuj przez 2-3 minuty do odparowania alkoholu. W tym czasie pokrój papryczkę chili i dorzuć do reszty składników. Dopraw sos solą, pieprzem, oregano i szczyptą chili. Dorzuć również oliwki. Dodaj pomidory w puszcze i wymieszaj. Możesz opcjonalnie dodać szczyptę cukru lub łyżeczkę ketchupu.
Pierwszy sposób: Przełóż kurczaka na patelnię i wymieszaj z sosem. Przykryj i gotuj przez pół godziny, aż mięso zmięknie. Sprawdzaj twardość mięsa. Jeśli kurczak nie jest jeszcze miękki, to dodaj kilka minut gotowania. Kurczak musi być zanurzony w sosie, jeśli sos będzie nieco za gęsty, dodaj wody do rozrzedzenia. Sprawdź smak sosu i ewentualnie dopraw.
Drugi sposób: Po doprawieniu sosu, ułóż pałki kurczaka w naczyniu żaroodpornym i wlej do naczynia sos, tak, aby kurczak był w nim zanurzony. Piecz przez 20-30 minut w piekarniku ustawionym na 190 stopni.
Gotowego kurczaka przełóż na talerze i dodaj listki bazylii.