Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne kawałki kurczaka w aksamitnym sosie winno pomidorowym. Mięso przesycone do głębi aromatami przyprawami i winem. Rozpływa się w ustach. Myślę, że smak tego dania zaspokoi najbardziej wybredne gusta. Podane z bagietką i kieliszkiem czerwonego wina. Oryginalny przepis poleca wziąć całego kurczaka. U nas "idą" udka więc ich użyłam.
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 451
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 195
Przepis dnia
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 451
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 195
Przepis dnia
Składniki
Kawałki kurczaka myjemy. Z oleju, musztardy, i wódki robimy marynatę. Zalewamy kawałki kurczaczka. Odstawiamy na 20 minut. Następnie obsmażamy na złoto każdą część mięsa. Przekładamy do rondla lub naczynia żeliwnego. Wlewamy wino i dodajemy przyprawy. Na tej samej patelni na której smażył się kurczak przesmażamy pieczarki pokrojone na ćwiartki oraz cebulę pokrojoną w piórka. Marchewkę kroimy na kawałki. Wkładamy wszystko do kurczaka, przykrywamy pokrywką i dusimy do godziny. 10 minut przed końcem dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego. Posypujemy natką. Podajemy np. z bagietką.