Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak duszony w soku z kiszonej kapusty

Kurczak duszony w soku z kiszonej kapusty

Autor:

Przepisów i artykułów: 2309 Ocena: 51272

Dodano:

Odsłon: 16787

Kurczak przygotowany w ten sposób jest kruchy i soczysty. Doskonałym jego uzupełnieniem jest sos słodko-kwaśny.

Składniki

  • 1 kg pałek z kurczaka
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego
  • 4 duże cebule
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 250 g pieczarek
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 szkl kwasu z kapusty kiszonej
  • 4 łyżki ketchupu
  • mąka
  • Pieprz czarny
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kurczak duszony w soku z kiszonej kapusty

Przygotowanie

  1. Pałki myjemy ,osuszamy papierowym ręcznikiem ,oprószamy solą i pieprzem. Następnie obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu ,przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tym samym tłuszczu smażymy pokrojoną w piórka cebulę i seler naciowy (plasterki) ,umieszczamy na mięsie (bez tłuszczu). Pokrojone na plasterki pieczarki ,smażymy na tym samym tłuszczu ,na koniec mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Wykładamy na cebulę. Kwas z kapusty mieszamy z ketchupem ,doprawiamy pieprzem. Przygotowaną zalewą polewamy potrawę. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C ,wkładamy naczynie i zapiekamy ok. 50 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń