Dania główne Przepis na:
1-2 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Piersi dokładnie myjemy, nacieramy przyprawą do kurczaka i wkładamy na godzinkę do lodówki.
Mozzarelle kroimy w paseczki.
W pierś wbijamy nóż od najgrubszej strony i robimy głębokie nacięcie (podobnie jak przy nadziewaniu schabu) uważając, by nie przerwać mięsa na zewnątrz. W powstały otwór wkładamy paseczki mozzarelli.
Mięso panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na złoty kolor z obu stron, po czym zmniejszamy ogień, podlewamy wodą i dusimy około 15 minut.
Można podawać z surówką z pora: 1 por, 2 jabłka, puszka kukurydzy, 2 ogórki kiszone, 2 jajka, garść rodzynek, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

daniells 15 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
przepis ciekawy, natomiast z doswiadczenia, nie dodalem jeszcze zadnego przepisu brak czasu.. wiem, ze wszelkie mieso panierowane, smazone i duszone traci na chrupkosci i smaku,(potwierdza to odchodzaca "skorka"na zdjeciu) dodam dwie uwagi:) przyprawianie miesa, marynaty nie nalezy trzymac godzinami w lodowce a w temperaturze pokojowej, znacznie krocej, jedynie wystarczy uzyc wody dla dbajacych o linie, badz oliwy, w ten sposob zapobiegamy wysuszeniu miesa i przyprawy to nic innego jak susz szczegolnie teraz zima, aby wydobyly swoj aromat potrzebuja odpowiedniego nawilzenia, pomagaja szczelnie zamkniete naczynia badz folia. Zamiast duszenia uzylbym glebokiego smazenia na wolnym ogniu, idealna alternatywa jest frytownica zawsze przed smazeniem mozna uzyc odrobine wody, w trakcie smazenia woda pozwoli poddusic mieso a pod odparowaniu uzyskamy efekt zlotej chrupiacej skorki opcja otwarta frytownica, badz zamknieta z nizsza tempertaura.0 Kto głosował? | Odpowiedz

kokalala 09 marca 2010Zgłoś do usunięcia
przepraszam, chodziło mi o mascarpone, aczkolwiek nie wyklucza to jedno drugiego...1 Kto głosował? | Odpowiedz

kokalala 09 marca 2010Zgłoś do usunięcia
uwielbiam mascarpone....1 Kto głosował? | Odpowiedz