Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 4256
Dodano: 22.03.2014
Odsłon: 2176
3-4 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Kurczaka namaczamy na minimum 2 godziny w zimnej wodzie (wtedy lepiej chłonie smak przypraw). Po tym czasie kurczaka wyjmujemy i dokładnie osuszamy.
Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Roztapiamy 25 g masła.
Przygotowujemy farsz: jabłka kroimy na ósemki, wycinamy gniazda nasienne. Papryczkę pozbawiamy pestek i drobno kroimy. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 25 g masła i wrzucamy wszystkie składniki farszu wraz z przyprawami. Podsmażamy około 5 minut.
Podsmażony farsz wkładamy do kurczaka, nogi wkładamy między skórki, aby farsz nie wypadał. Roztopionym masłem smarujemy mięso i wcieramy w niego marynatę.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Na dno naczynia żaroodpornego wkładamy pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną w plastry marchewkę. Na to wkładamy przygotowanego kurczaka.
Do rozgrzanego piekarnika wkładamy kurczaka. Po 20 minutach pieczenia polewamy go delikatnie winem. Pieczemy w sumie około 1,5 godziny, polewając co jakiś czas powstałym sosem, i obracając aby z każdej strony się zrumienił. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na około 5 minut, zanim go pokroimy.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Mnie wystarczy podany z farszem.
SMACZNEGO:).
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Konto usunięte 26 marca 2014Zgłoś do usunięcia
To jest to!Pychotki.2 Kto głosował? | Odpowiedz

BEATA1978 22 marca 2014Zgłoś do usunięcia
Cudny :)2 Kto głosował? | Odpowiedz