Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4745
Dodano: 26.08.2013
Odsłon: 4899
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
W ubiegłym tygodniu kupiłem na targu prawdziwego kurczaka, takiego, co to po podwórku goni i nóżką grzebie. Ale, ponieważ na weekend były inne plany, został poporcjowany i wylądował w zamrażarce. Dzisiaj na niego kolej.
Podziel kurczaka na porcje, umyj, osusz i posyp obficie pieprzem.
Grzyby zamocz wcześniej (najlepiej dzień wcześniej) w zimnej wodzie.
Ugotuj je w wodzie, w której się moczyły.
Kurczaka obsmaż na tłuszczu na złoty kolor - najpierw stronę ze skórą.
Do obsmażonego kurczaka wlej grzyby z wodą, w której się gotowały, dodaj bulion, przyprawy i duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie i zacznie odchodzić od kości.
Dodaj śmietanę i duś jeszcze na małym ogniu aż sos zgęstnieje.
Ponieważ zrobiła się awaria - podczas przygotowań do obiadu okazało się, że w domu jest tylko jeden, trochę zwiędły ziemniak - wykorzystałem do dania makaron penne rigate.
Podam więc dwie wersje alternatywne:
Ugotuj makaron al dente i podaj z kawałkiem kurczaka, podlane sosem.
Ziemniaki obierz, pokrój na plastry i ok. 20 minut przed końcem gotowania wrzuć do sosu, aby dusiły się razem z mięsem i grzybami. W tym przypadku dodaj mniej śmietany.
Podawaj z mizerią i białym winem lub piwem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

panka 28 sierpnia 2013Zgłoś do usunięcia
Zabieram , dla mnie idealne połączenie. Uwielbiam smak i zapach suszonych grzybków połączenie.10 Kto głosował? | Odpowiedz

eka88 27 sierpnia 2013Zgłoś do usunięcia
Warte wypróbowania, ale chyba wolę pieczarki :) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 27 sierpnia 2013Zgłoś do usunięcia
Super apetyczne danie, zabieram do szybkiego zrobienia, tylko użyję grzybów z solanki :))9 Kto głosował? | Odpowiedz