Kuchnia "państwa środka" - równowaga smaków, kolorów i zapachów.
Kurczak Kung Pao
Składniki
- filet kurczaka, 0,75 kg
- sos sojowy jasny, 3 łyżki
- imbir suszony, 3 łyżeczki
- CZOSNEK GRANULOWANY, 3 łyżeczki
- mleko, 100 ml
- Jaja, 2 szt
- Mąka pszenna, 1 szklanka
- Olej słonecznikowy, 3łyżki
- Olej sezamowy, 1 łyżeczka
- papryka żółta, 1 szt.
- papryka zielona, 1 szt.
- Peperroni - opcjonalnie, 1 szt.
- Marcher, 2 szt.
- ananas z puszki, 6-8 krążków
- Sok ananasowy z puszki, 1/2 szklanki
- Cebula białą, 2 szt.
- woda przegotowana, 1 szklanka
- cukier, 4 łyżki
- ocet winny, 3 łyżki
- sok z cytryny, 2 łyżki
- koncentrat pomidorowy, 2-3 łyżeczki
- mąka ziemniaczana, 2 łyżki
Składniki
- filet kurczaka, 0,75 kg
- sos sojowy jasny, 3 łyżki
- imbir suszony, 3 łyżeczki
- CZOSNEK GRANULOWANY, 3 łyżeczki
- mleko, 100 ml
- Jaja, 2 szt
- Mąka pszenna, 1 szklanka
- Olej słonecznikowy, 3łyżki
- Olej sezamowy, 1 łyżeczka
- papryka żółta, 1 szt.
- papryka zielona, 1 szt.
- Peperroni - opcjonalnie, 1 szt.
- Marcher, 2 szt.
- ananas z puszki, 6-8 krążków
- Sok ananasowy z puszki, 1/2 szklanki
- Cebula białą, 2 szt.
- woda przegotowana, 1 szklanka
- cukier, 4 łyżki
- ocet winny, 3 łyżki
- sok z cytryny, 2 łyżki
- koncentrat pomidorowy, 2-3 łyżeczki
- mąka ziemniaczana, 2 łyżki

Etapy przygotowania
Filety kurczaka oczyścić z tłuszczu, błon, chrzęści. Pokroić w grubą kostkę.
Przygotować panierkę mięsa: mąkę pszenną wymieszać z imbirem oraz czosnkiem, jajka z mlekiem dokładnie wymieszać. Kawałki kurczaka zanurzać w powstałym płynie, obtaczać w przyprawionej mące. Smażyć w woku na 2 łyżkach oleju słonecznikowego z dodatkiem oleju sezamowego do zrumienienia. Gotowe mięso odsączyć na ręczniku papierowym, trzymać w cieple.
Czas na sos: sok ananasowy połączyć z wodą, podgrzewać na małym ogniu do zagotowania, powoli dodawać cukier, cały czas mieszając. Gdy cukier sie rozpuści, delikatnie dodać ocet i sok z cytryny równocześnie mieszając, zagotować. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy oraz mąkę kukurydzianą na ok 1 min. Zdjąć z ognia, odstawić.
Pora na warzywa/owoce: paprykę pokroić w grubą kostkę lub w paski, cebuję w piórka lub kostkę, marchew w drobne paski, ew. peperroni bardzo drobno, ananas w kostke. Rozgrzać w woku 1 łyżkę oleju słonecznikowego, dadać jedynie warzywa (wyłączając na tym etapie ananasa), smażyć na średnim ogniu do skarmelizowania cebuli i miękkości aldente warzyw.
Finish: Do tak przygotowanych warzyw dodać sos, dusić ok 5 min, mieszając aby nie przypalić, pod koniec dorzucić kurczaka oraz kostki ananasa do podgrzania.
Podawać z ryżem, Smacznego!
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 179

Inspirację na ten przepyszny filet z kaczki, zaczerpnąłem ze strony House of...
Odsłon: 82

Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 820
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3710
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 179

Inspirację na ten przepyszny filet z kaczki, zaczerpnąłem ze strony House of...
Odsłon: 82

Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 820
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3710



Składniki
- filet kurczaka, 0,75 kg
- sos sojowy jasny, 3 łyżki
- imbir suszony, 3 łyżeczki
- CZOSNEK GRANULOWANY, 3 łyżeczki
- mleko, 100 ml
- Jaja, 2 szt
- Mąka pszenna, 1 szklanka
- Olej słonecznikowy, 3łyżki
- Olej sezamowy, 1 łyżeczka
- papryka żółta, 1 szt.
- papryka zielona, 1 szt.
- Peperroni - opcjonalnie, 1 szt.
- Marcher, 2 szt.
- ananas z puszki, 6-8 krążków
- Sok ananasowy z puszki, 1/2 szklanki
- Cebula białą, 2 szt.
- woda przegotowana, 1 szklanka
- cukier, 4 łyżki
- ocet winny, 3 łyżki
- sok z cytryny, 2 łyżki
- koncentrat pomidorowy, 2-3 łyżeczki
- mąka ziemniaczana, 2 łyżki
Filety kurczaka oczyścić z tłuszczu, błon, chrzęści. Pokroić w grubą kostkę.
Przygotować panierkę mięsa: mąkę pszenną wymieszać z imbirem oraz czosnkiem, jajka z mlekiem dokładnie wymieszać. Kawałki kurczaka zanurzać w powstałym płynie, obtaczać w przyprawionej mące. Smażyć w woku na 2 łyżkach oleju słonecznikowego z dodatkiem oleju sezamowego do zrumienienia. Gotowe mięso odsączyć na ręczniku papierowym, trzymać w cieple.
Czas na sos: sok ananasowy połączyć z wodą, podgrzewać na małym ogniu do zagotowania, powoli dodawać cukier, cały czas mieszając. Gdy cukier sie rozpuści, delikatnie dodać ocet i sok z cytryny równocześnie mieszając, zagotować. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy oraz mąkę kukurydzianą na ok 1 min. Zdjąć z ognia, odstawić.
Pora na warzywa/owoce: paprykę pokroić w grubą kostkę lub w paski, cebuję w piórka lub kostkę, marchew w drobne paski, ew. peperroni bardzo drobno, ananas w kostke. Rozgrzać w woku 1 łyżkę oleju słonecznikowego, dadać jedynie warzywa (wyłączając na tym etapie ananasa), smażyć na średnim ogniu do skarmelizowania cebuli i miękkości aldente warzyw.
Finish: Do tak przygotowanych warzyw dodać sos, dusić ok 5 min, mieszając aby nie przypalić, pod koniec dorzucić kurczaka oraz kostki ananasa do podgrzania.
Podawać z ryżem, Smacznego!
Czy 250ml śmietany to nie za dużo? Co trzeba zrobić z tą śmietaną? Śmietana jest w składnikach, ale już nie w przygotowaniu.