Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kuchnia "państwa środka" - równowaga smaków, kolorów i zapachów.
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 33
Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek.
Odsłon: 42
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 94
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 33
Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek.
Odsłon: 42
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 94
Składniki
Filety kurczaka oczyścić z tłuszczu, błon, chrzęści. Pokroić w grubą kostkę.
Przygotować panierkę mięsa: mąkę pszenną wymieszać z imbirem oraz czosnkiem, jajka z mlekiem dokładnie wymieszać. Kawałki kurczaka zanurzać w powstałym płynie, obtaczać w przyprawionej mące. Smażyć w woku na 2 łyżkach oleju słonecznikowego z dodatkiem oleju sezamowego do zrumienienia. Gotowe mięso odsączyć na ręczniku papierowym, trzymać w cieple.
Czas na sos: sok ananasowy połączyć z wodą, podgrzewać na małym ogniu do zagotowania, powoli dodawać cukier, cały czas mieszając. Gdy cukier sie rozpuści, delikatnie dodać ocet i sok z cytryny równocześnie mieszając, zagotować. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy oraz mąkę kukurydzianą na ok 1 min. Zdjąć z ognia, odstawić.
Pora na warzywa/owoce: paprykę pokroić w grubą kostkę lub w paski, cebuję w piórka lub kostkę, marchew w drobne paski, ew. peperroni bardzo drobno, ananas w kostke. Rozgrzać w woku 1 łyżkę oleju słonecznikowego, dadać jedynie warzywa (wyłączając na tym etapie ananasa), smażyć na średnim ogniu do skarmelizowania cebuli i miękkości aldente warzyw.
Finish: Do tak przygotowanych warzyw dodać sos, dusić ok 5 min, mieszając aby nie przypalić, pod koniec dorzucić kurczaka oraz kostki ananasa do podgrzania.
Podawać z ryżem, Smacznego!