Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak Kung Pao

Kurczak Kung Pao

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 405

Dodano:

Odsłon: 26524

Kuchnia "państwa środka" - równowaga smaków, kolorów i zapachów.

Składniki

  • filet kurczaka, 0,75 kg
  • sos sojowy jasny, 3 łyżki
  • imbir suszony, 3 łyżeczki
  • CZOSNEK GRANULOWANY, 3 łyżeczki
  • mleko, 100 ml
  • Jaja, 2 szt
  • Mąka pszenna, 1 szklanka
  • Olej słonecznikowy, 3łyżki
  • Olej sezamowy, 1 łyżeczka
  • papryka żółta, 1 szt.
  • papryka zielona, 1 szt.
  • Peperroni - opcjonalnie, 1 szt.
  • Marcher, 2 szt.
  • ananas z puszki, 6-8 krążków
  • Sok ananasowy z puszki, 1/2 szklanki
  • Cebula białą, 2 szt.
  • woda przegotowana, 1 szklanka
  • cukier, 4 łyżki
  • ocet winny, 3 łyżki
  • sok z cytryny, 2 łyżki
  • koncentrat pomidorowy, 2-3 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana, 2 łyżki
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kurczak Kung Pao

Przygotowanie

  1. Filety kurczaka oczyścić z tłuszczu, błon, chrzęści. Pokroić w grubą kostkę.

  2. Przygotować panierkę mięsa: mąkę pszenną wymieszać z imbirem oraz czosnkiem, jajka z mlekiem dokładnie wymieszać. Kawałki kurczaka zanurzać w powstałym płynie, obtaczać w przyprawionej mące. Smażyć w woku na 2 łyżkach oleju słonecznikowego z dodatkiem oleju sezamowego do zrumienienia. Gotowe mięso odsączyć na ręczniku papierowym, trzymać w cieple.

  3. Czas na sos: sok ananasowy połączyć z wodą, podgrzewać na małym ogniu do zagotowania, powoli dodawać cukier, cały czas mieszając. Gdy cukier sie rozpuści, delikatnie dodać ocet i sok z cytryny równocześnie mieszając, zagotować. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy oraz mąkę kukurydzianą na ok 1 min. Zdjąć z ognia, odstawić.

  4. Pora na warzywa/owoce: paprykę pokroić w grubą kostkę lub w paski, cebuję w piórka lub kostkę, marchew w drobne paski, ew. peperroni bardzo drobno, ananas w kostke. Rozgrzać w woku 1 łyżkę oleju słonecznikowego, dadać jedynie warzywa (wyłączając na tym etapie ananasa), smażyć na średnim ogniu do skarmelizowania cebuli i miękkości aldente warzyw.

  5. Finish: Do tak przygotowanych warzyw dodać sos, dusić ok 5 min, mieszając aby nie przypalić, pod koniec dorzucić kurczaka oraz kostki ananasa do podgrzania.

  6. Podawać z ryżem, Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Bozo76 16 marca 2010 Robię podobną potrawę ale dodaję jeszcze seler naciowy i orzeszki piniowe.Pyszne.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mniamu 28 stycznia 2010 mmm...mniamu...właśnie kupiłam wook...zrobię w najbliższym czasie :*

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 28 stycznia 2010 lubię takie wyszukane smaki napewno skorzystam i dam znać jak mi wyszło

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń