Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak na parze z sosem czosnkowym

Kurczak na parze z sosem czosnkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 944 Ocena: 24912

Dodano:

Odsłon: 7947

Przepis na zdrową i soczystą pierś z kurczaka, pełną aromatów ziół i czosnku.

Składniki

1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i oczyszczamy z błonek.
    Następnie oprószamy ją solą i świeżo zmielonym pieprzem.

  2. Do małej miseczki dodajemy 2 łyżki syropu klonowego i 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
    Powstałą marynatą nacieramy pierś, którą na koniec z obu stron obsypujemy ziołami prowansalskimi.

  3. Kurczaka wkładamy do naczynia do gotowania na parze lub na sitko i "parujemy" pod przykryciem przez około 15 minut.

    Gotowego kurczaka podajemy z lekkim sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego i z ulubionymi dodatkami.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń