Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Już wiele osób pokazywało tutaj to danie i tak mi się spodobało, że i ja postanowiłam przyrządzić kurczaka w ten sposób. Dla odmiany jednak zastąpiłam zwykłe piwo, lub wodę piwem karmelowym "Karmi". Wyszło przepysznie.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 991
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2856
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 957
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1716
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14652
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 991
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2856
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 957
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1716
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14652
Składniki
Kurczaka dokładnie opłukać. Z podanych składników zrobić marynatę i natrzeć nią mięso (również w środku) i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Następnie postawić kurczaka na butelce z piwem i wstawić go do żaroodpornego naczynia z wodą (wody tylko trochę, po to by skapywał do niej ociekający tłuszcz). Tak przygotowanego ptaka wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 1,5 godziny. W czasie pieczenia dobrze jest wsypać do butelki trochę soli by piwo się spieniło i rozlało na mięso. Warto również polewać je wytwarzającym się sosem.