Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Już wiele osób pokazywało tutaj to danie i tak mi się spodobało, że i ja postanowiłam przyrządzić kurczaka w ten sposób. Dla odmiany jednak zastąpiłam zwykłe piwo, lub wodę piwem karmelowym "Karmi". Wyszło przepysznie.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 658
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 31
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 658
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 31
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Składniki
Kurczaka dokładnie opłukać. Z podanych składników zrobić marynatę i natrzeć nią mięso (również w środku) i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Następnie postawić kurczaka na butelce z piwem i wstawić go do żaroodpornego naczynia z wodą (wody tylko trochę, po to by skapywał do niej ociekający tłuszcz). Tak przygotowanego ptaka wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 1,5 godziny. W czasie pieczenia dobrze jest wsypać do butelki trochę soli by piwo się spieniło i rozlało na mięso. Warto również polewać je wytwarzającym się sosem.