Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak pieczony na butelce

Kurczak pieczony na butelce

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 1038

Dodano:

Odsłon: 21670

Już wiele osób pokazywało tutaj to danie i tak mi się spodobało, że i ja postanowiłam przyrządzić kurczaka w ten sposób. Dla odmiany jednak zastąpiłam zwykłe piwo, lub wodę piwem karmelowym "Karmi". Wyszło przepysznie.

Składniki

  • świeży kurczak około 1,5 kg
  • piwo "Karmi"
  • NA MARYNATĘ:
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 4 łyżki oleju z bazylią i czosnkiem
  • 4 łyżki sosu sojowego
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kurczaka dokładnie opłukać. Z podanych składników zrobić marynatę i natrzeć nią mięso (również w środku) i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

  2. Następnie postawić kurczaka na butelce z piwem i wstawić go do żaroodpornego naczynia z wodą (wody tylko trochę, po to by skapywał do niej ociekający tłuszcz). Tak przygotowanego ptaka wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 1,5 godziny. W czasie pieczenia dobrze jest wsypać do butelki trochę soli by piwo się spieniło i rozlało na mięso. Warto również polewać je wytwarzającym się sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 13 lipca 2014 słyszałam o tak pieczonym kurczaku wiele dobrego:-)), ale sama nigdy tak nie piekłam, Twój przepis mnie zaciekawił i na pewno wkrótce przygotuję w taki sposób kurczaka na obiad:-)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 26 sierpnia 2013 Zabieram przepis do książki, zostawiam "kciuka"

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nikola2005 15 maja 2013 też robię takiego kurczaka tyle że z zwykłym piwem jest pyszny a z frytkami i surówką z pekiny smakuje wyśmienicie!!

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 06 maja 2013 Uwielbiam tak zrobionego kurczaka, następnym razem robię jak Ty z piwem karmi, a na razie do książki , pozdrowionka :))

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 05 maja 2013 Pysznie wygląda ten kurczaczek, dobrze przyprawiony i równomiernie złocisty. Piwo Karmi doda specyficznego aromatu. Pozdrawiam, a przepis biorę do książki.

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń