Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak zawsze doskonale upieczony, wilgotny, z chrupiącą skórką. Super!
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6911
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5142
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2145
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6911
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5142
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2145
Składniki
Butelkę umyłem w gorącej wodzie, żeby pozbyć się naklejek. Wszystkie przyprawy wymieszałam w oleju którym następnie nasmarowałem kurczaka. Idealnie byłoby to zrobić dzień wcześniej mi musiało wystarczyć dwie godziny. Przy szyjce butelki umieściłem listek laurowy, piwo się na niego wylewało roznosząc aromat po kurczaku.
Takiego pomalowanego kurczaka wstawiłem do lodówki. Kurczaka nadziałem tak że szyjka butelki znalazła się obok szyjki kurczaka. Ważne -wylot butelki musi być odkryty! W trakcie pieczenia buzujące piwo będzie spływało po kurczaka, przez co będzie nie tylko soczysty ale też pięknie upieczony.
Gdyby piwo się buntowało i nie chciało współpracować, można do niego od czasu do czasu wsypać szczyptę soli, to pobudzi je do wyjścia z butelki. Kurczaka piekłem około 1,5 godziny w 180 stopniach. Na ostatnie pół godziny wstawiłem na górną półkę blaszkę z frytkami. Na jednym prądzie mam mięso i dodatek.
Przemycamy zdrowie: Do przypraw dodałem kurkumę, w połaczeniu z pieprzem działa na cholesterol jak miotła na śmieci.