Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięso z kurczaka jest bardzo delikatne. Łatwo je przesuszyć podczas długiej obróbki termicznej. Jeśli chcesz tego uniknąć, użyj rękawa! Kurczak pieczony w rękawie będzie soczysty, a jeśli odpowiednio wcześnie go zamarynujesz – także pełen aromatu. Smakuje wyśmienicie z pieczonymi ziemniakami. Jeśli chcesz je upiec w całości i jednocześnie z mięsem, wstaw do piekarnika około pół godziny wcześniej (w zależności od wielkości ziemniaków).
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 124
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9366
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 984
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 124
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9366
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 984
Składniki
Umyj podudzia z kurczaka i osusz papierowym ręcznikiem.
Przeciśnij przez praskę czosnek. Wymieszaj z oliwą i wszystkimi przyprawami. Dokładnie natrzyj każde podudzie powstałą pastą. Włóż kurczaka do miski, owiń ją folią spożywczą i wstaw na co najmniej 2 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc).
Przygotuj odpowiednio duże naczynie żaroodporne. Nagrzej piekarnik do 180°C.
Przełóż podudzia z kurczaka do rękawa (wraz z marynatą). Zamknij rękaw, spinając jego końce klipsami. Włóż do naczynia żaroodpornego i ponakłuwaj go w kilku miejscach czubkiem ostrego noża – tak, by powstały niewielkie otworki.
Wstaw naczynie żaroodporne na środkowy poziom piekarnika. Piecz przez około 45 minut. Po tym czasie wyjmij mięso z rękawa, przełóż bezpośrednio do naczynia żaroodpornego i piecz jeszcze przez kilka minut – dzięki temu zarumieni się skórka (jeśli masz w piekarniku opcję grilla, możesz ją dodatkowo włączyć).