Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięso z kurczaka jest bardzo delikatne. Łatwo je przesuszyć podczas długiej obróbki termicznej. Jeśli chcesz tego uniknąć, użyj rękawa! Kurczak pieczony w rękawie będzie soczysty, a jeśli odpowiednio wcześnie go zamarynujesz – także pełen aromatu. Smakuje wyśmienicie z pieczonymi ziemniakami. Jeśli chcesz je upiec w całości i jednocześnie z mięsem, wstaw do piekarnika około pół godziny wcześniej (w zależności od wielkości ziemniaków).
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2403
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1537
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 555
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3686
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1437
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2403
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1537
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 555
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3686
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1437
Składniki
Umyj podudzia z kurczaka i osusz papierowym ręcznikiem.
Przeciśnij przez praskę czosnek. Wymieszaj z oliwą i wszystkimi przyprawami. Dokładnie natrzyj każde podudzie powstałą pastą. Włóż kurczaka do miski, owiń ją folią spożywczą i wstaw na co najmniej 2 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc).
Przygotuj odpowiednio duże naczynie żaroodporne. Nagrzej piekarnik do 180°C.
Przełóż podudzia z kurczaka do rękawa (wraz z marynatą). Zamknij rękaw, spinając jego końce klipsami. Włóż do naczynia żaroodpornego i ponakłuwaj go w kilku miejscach czubkiem ostrego noża – tak, by powstały niewielkie otworki.
Wstaw naczynie żaroodporne na środkowy poziom piekarnika. Piecz przez około 45 minut. Po tym czasie wyjmij mięso z rękawa, przełóż bezpośrednio do naczynia żaroodpornego i piecz jeszcze przez kilka minut – dzięki temu zarumieni się skórka (jeśli masz w piekarniku opcję grilla, możesz ją dodatkowo włączyć).