Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym razem przedstawiamy przepis na wspaniałe jednogarnkowe danie z pieczonymi udkami z kurczaka z cytryną i czosnkiem oraz ziołowymi ziemniakami, które z pewnością zachwyci całą rodzinę. Przygotowanie tego posiłku jest bardzo proste, a co najważniejsze, nie wymaga mycia wielu naczyń. Dodatkowo, marynowanie mięsa przez dłuższy czas sprawi, że potrawa będzie miała wyjątkowy aromat. Kurczaka pieczonego z ziemniakami podawaj z prostą sałatką na bazie lekkiego sosu winegret.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 42
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3532
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 101
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 42
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3532
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 101
Składniki
Mięso z kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem i odłóż na bok. Do małej miski zetrzyj skórkę z wyparzonej i wyszorowanej cytryny i wyciśnij sok. Powinno wyjść około 1 łyżki skórki i 3 łyżki soku. Następnie dodaj obrany i posiekany czosnek, oregano, rozmaryn, tymianek oraz sól i pieprz, po czym wymieszaj marynatę. Do brytfanki włóż udka i polej je połową mieszanki przyprawowej. Dodatkowo możesz natrzeć mięso dłońmi, by smaki mocniej wniknęły do środka. Przykryj całość folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę lub całą noc.
Ziemniaki dobrze wyszoruj, przekrój na połówki i przełóż do miski. Wlej drugą połowę marynaty i wymieszaj, by przyprawy dobrze przykryły ziemniaki. Wyjmij brytfankę z kurczakami z lodówki, dołóż ziemniaki, pokrojoną w ćwiartki cytrynę, dorzuć kilka gałązek rozmarynu i przykryj brytfankę pokrywą lub zawiń folią aluminiową. Wstaw danie do pieca nagrzanego do 200°C i piecz 50-60 minut. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię lub pokrywę, aby skórka kurczaka stała się chrupiąca. Podawaj danie od razu po upieczeniu.