Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak piwno-rozmarynowy

Kurczak piwno-rozmarynowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 63 Ocena: 833

Dodano:

Odsłon: 810

Czasem pomysł na obiad bierze się z braków w lodówce. Tak było i tym razem. Nie miałam zupełnie pomysłu na obiad i chęci do długiego gotowania. Akurat piersi z kurczaka miałam w lodówce i piwo z okazji mistrzostw w piłce nożnej. I jeszcze rzut oka na rozmaryn na parapecie w kuchni i bingo! Mam pomysł na obiad! Kawałki kurczaka w cieście piwno-rozmarynowym. Mięso wyszło niesamowicie soczyste. Robi się łatwo i szybk0, czyli tak jak lubię najbardziej.

Składniki

  • 3 piersi z kurczaka
  • 1 jajko
  • Ok.150 ml jasnego piwa
  • Ok.3/4 szklanki mąki
  • Gałązka rozmarynu
  • Pieprz, sól
  • Olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kurczak piwno-rozmarynowy

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka tnę w poprzek ,na kawałki o grubości około 2 cm i potem lekko zbijam tłuczkiem. Przygotowane kawałki doprawiam solą i pieprzem.

  2. Teraz pora na przygotowanie ciasta. Do naczynia wbijam całe jajko, dolewam piwo, doprawiam solą i pieprzem i roztrzepuje rózgą. Następnie wsypuję mąkę i rozrabiam rózgą tak jak na gęste ciasto naleśnikowe. Ciasto powinno być bardziej gęste od naleśnikowego. Podana przeze mnie ilość mąki jest orientacyjna bo sypnęłam „na oko”. Jak ciasto będzie z gęste można dodać odrobinę piwa a jak za rzadkie dosypać mąki. Na końcu dodaję do ciasta drobno posiekane igiełki z jednej gałązki rozmarynu.

  3. Kawałki kurczaka nabijam na widelec, maczam w całości w cieście żeby dobrze obkleiło mięso. Wyjmując kurczaka z ciasta chwilę trzymam go na widelcu w powietrzu żeby nadmiar ciasta spłynął i kładę na patelnię na rozgrzany olej. Smażę z każdej strony aż ciasto lekko się zrumieni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń