Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czasem pomysł na obiad bierze się z braków w lodówce. Tak było i tym razem. Nie miałam zupełnie pomysłu na obiad i chęci do długiego gotowania. Akurat piersi z kurczaka miałam w lodówce i piwo z okazji mistrzostw w piłce nożnej. I jeszcze rzut oka na rozmaryn na parapecie w kuchni i bingo! Mam pomysł na obiad! Kawałki kurczaka w cieście piwno-rozmarynowym. Mięso wyszło niesamowicie soczyste. Robi się łatwo i szybk0, czyli tak jak lubię najbardziej.
Składniki
Piersi z kurczaka tnę w poprzek ,na kawałki o grubości około 2 cm i potem lekko zbijam tłuczkiem. Przygotowane kawałki doprawiam solą i pieprzem.
Teraz pora na przygotowanie ciasta. Do naczynia wbijam całe jajko, dolewam piwo, doprawiam solą i pieprzem i roztrzepuje rózgą. Następnie wsypuję mąkę i rozrabiam rózgą tak jak na gęste ciasto naleśnikowe. Ciasto powinno być bardziej gęste od naleśnikowego. Podana przeze mnie ilość mąki jest orientacyjna bo sypnęłam „na oko”. Jak ciasto będzie z gęste można dodać odrobinę piwa a jak za rzadkie dosypać mąki. Na końcu dodaję do ciasta drobno posiekane igiełki z jednej gałązki rozmarynu.
Kawałki kurczaka nabijam na widelec, maczam w całości w cieście żeby dobrze obkleiło mięso. Wyjmując kurczaka z ciasta chwilę trzymam go na widelcu w powietrzu żeby nadmiar ciasta spłynął i kładę na patelnię na rozgrzany olej. Smażę z każdej strony aż ciasto lekko się zrumieni.