Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejna odsłona chińskiej kuchni. Tym razem aromatyczny kurczak z makaronem ryżowym. Pyszne, lekkie i szybkie danie - idealne na obiad w upalny dzień. Warto trochę poeksperymentować w kuchni - gorąco Was do tego namawiam! :-)
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1831
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1831
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
Składniki
Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, wrzucamy do miski i zalewamy kilkoma łyżkami oleju, dodajemy łyżkę sosu sojowego, pokrojony w plasterki czosnek, papryczki oraz pokrojony w półplasterki lub starty imbir. Wszystko dokładnie mieszamy i dostawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut, po czym odsączamy i kroimy w paseczki. Paprykę i marchew myjemy, marchew obieramy ze skórki i kroimy w paseczki. Wyciągamy kurczaka z lodówki i całość przekładamy na patelnię i smażymy już bez dodatku tłuszczu. Stopniowo dodajemy marchew, paprykę, grzyby mun i na końcu bambusa. Doprawiamy według uznania sosem sojowym, pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami. Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Smacznego! :-)