Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejna odsłona chińskiej kuchni. Tym razem aromatyczny kurczak z makaronem ryżowym. Pyszne, lekkie i szybkie danie - idealne na obiad w upalny dzień. Warto trochę poeksperymentować w kuchni - gorąco Was do tego namawiam! :-)
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5253
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29586
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 205
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19174
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 909
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5253
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29586
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 205
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19174
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 909
Składniki
Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, wrzucamy do miski i zalewamy kilkoma łyżkami oleju, dodajemy łyżkę sosu sojowego, pokrojony w plasterki czosnek, papryczki oraz pokrojony w półplasterki lub starty imbir. Wszystko dokładnie mieszamy i dostawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut, po czym odsączamy i kroimy w paseczki. Paprykę i marchew myjemy, marchew obieramy ze skórki i kroimy w paseczki. Wyciągamy kurczaka z lodówki i całość przekładamy na patelnię i smażymy już bez dodatku tłuszczu. Stopniowo dodajemy marchew, paprykę, grzyby mun i na końcu bambusa. Doprawiamy według uznania sosem sojowym, pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami. Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Smacznego! :-)