Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kuchnia gruzińska to prawdziwe bogactwo pysznych dań – słynnych mącznych chaczapuri czy chinkali, ale też mięs z dodatkiem aromatycznych warzywnych sosów. Dlatego kurczak po gruzińsku musi wystąpić w towarzystwie pikantnej papryki, soczystych pomidorów i tak wyrazistych przypraw, jak kolendra.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6388
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6388
Składniki
Posiekaj drobno papryczkę chili. Odłóż połowę do sosu. Drugą połowę wymieszaj z oliwą, octem winnym, rozgniecionymi w moździerzu nasionami kolendry i 2 przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Natrzyj marynatą pałki kurczaka. Odstaw na co najmniej godzinę. Po tym czasie obsmaż z każdej ze stron na niewielkiej ilości oleju.
Pokrój cebulę i czerwoną paprykę. Połącz z papryczką chili. Usmaż do miękkości na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec dodaj pozostały czosnek (przeciśnięty przez praskę lub posiekany).
Dodaj na patelnię pokrojone w kostkę pomidory (możesz użyć pomidorów z puszki) i wino. Duś sos, aż pomidory się rozpadną. Dodaj do sosu natkę kolendry, cząber i bazylię. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Włóż do sosu pałki kurczaka i duś pod przykryciem (na wolnym ogniu) około 30 minut.
Serwuj pałki kurczaka z porcją sosu. Przed podaniem oprósz mięso posiekanym szczypiorkiem.