Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kuchnia gruzińska to prawdziwe bogactwo pysznych dań – słynnych mącznych chaczapuri czy chinkali, ale też mięs z dodatkiem aromatycznych warzywnych sosów. Dlatego kurczak po gruzińsku musi wystąpić w towarzystwie pikantnej papryki, soczystych pomidorów i tak wyrazistych przypraw, jak kolendra.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5355
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 884
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11783
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5355
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 884
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11783
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Składniki
Posiekaj drobno papryczkę chili. Odłóż połowę do sosu. Drugą połowę wymieszaj z oliwą, octem winnym, rozgniecionymi w moździerzu nasionami kolendry i 2 przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Natrzyj marynatą pałki kurczaka. Odstaw na co najmniej godzinę. Po tym czasie obsmaż z każdej ze stron na niewielkiej ilości oleju.
Pokrój cebulę i czerwoną paprykę. Połącz z papryczką chili. Usmaż do miękkości na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec dodaj pozostały czosnek (przeciśnięty przez praskę lub posiekany).
Dodaj na patelnię pokrojone w kostkę pomidory (możesz użyć pomidorów z puszki) i wino. Duś sos, aż pomidory się rozpadną. Dodaj do sosu natkę kolendry, cząber i bazylię. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Włóż do sosu pałki kurczaka i duś pod przykryciem (na wolnym ogniu) około 30 minut.
Serwuj pałki kurczaka z porcją sosu. Przed podaniem oprósz mięso posiekanym szczypiorkiem.