Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak po gruzińsku, czyli czachochbili, to rodzaj drobiowego ragoût. Pierwotnie danie to przyrządzano z bażanta – stąd jego nazwa (gruzińskie khokhobi oznacza bażanta). Jak to zwykle bywa z daniami tradycyjnymi, ma ono wiele wariantów. Jego istotnym składnikiem, oprócz duszonego mięsa, są aromatyczne zioła.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1582
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 945
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1582
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 945
Składniki
Pokrój kurczaka średniej wielkości na kawałki (możesz też użyć całych nóżek). Obsmaż krótko w głębokiej patelni na minimalnej ilości oleju. Zdejmij z patelni.
Pokrój drobno cebulę i czosnek. Papryczkę chili posiekaj lub pokrój na plasterki. Podsmaż warzywa na patelni, na której smażył się kurczak. Wysmaż najpierw cebulę, a pod koniec dołóż do niej czosnek i chili.
Przełóż kurczaka z powrotem na patelnię. Zalej całość wodą. Dodaj ziele angielskie i listki laurowe. Duś pod przykryciem, aż mięso stanie się miękkie, a większość wody wyparuje.
Wlej na patelnię passatę pomidorową i dodaj koncentrat pomidorowy. Wymieszaj. Ponownie zagotuj całość. Dodaj zioła. Gotuj jeszcze przez kilka minut. Dopraw do smaku cukrem, solą i pieprzem.