Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak po gruzińsku, czyli czachochbili, to rodzaj drobiowego ragoût. Pierwotnie danie to przyrządzano z bażanta – stąd jego nazwa (gruzińskie khokhobi oznacza bażanta). Jak to zwykle bywa z daniami tradycyjnymi, ma ono wiele wariantów. Jego istotnym składnikiem, oprócz duszonego mięsa, są aromatyczne zioła.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22623
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14949
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4724
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44744
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 648
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 685
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22623
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14949
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4724
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44744
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 648
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 685
Składniki
Pokrój kurczaka średniej wielkości na kawałki (możesz też użyć całych nóżek). Obsmaż krótko w głębokiej patelni na minimalnej ilości oleju. Zdejmij z patelni.
Pokrój drobno cebulę i czosnek. Papryczkę chili posiekaj lub pokrój na plasterki. Podsmaż warzywa na patelni, na której smażył się kurczak. Wysmaż najpierw cebulę, a pod koniec dołóż do niej czosnek i chili.
Przełóż kurczaka z powrotem na patelnię. Zalej całość wodą. Dodaj ziele angielskie i listki laurowe. Duś pod przykryciem, aż mięso stanie się miękkie, a większość wody wyparuje.
Wlej na patelnię passatę pomidorową i dodaj koncentrat pomidorowy. Wymieszaj. Ponownie zagotuj całość. Dodaj zioła. Gotuj jeszcze przez kilka minut. Dopraw do smaku cukrem, solą i pieprzem.