Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak po gruzińsku, czyli czachochbili, to rodzaj drobiowego ragoût. Pierwotnie danie to przyrządzano z bażanta – stąd jego nazwa (gruzińskie khokhobi oznacza bażanta). Jak to zwykle bywa z daniami tradycyjnymi, ma ono wiele wariantów. Jego istotnym składnikiem, oprócz duszonego mięsa, są aromatyczne zioła.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5322
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29648
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 212
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19271
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 949
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5322
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29648
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 212
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19271
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 949
Składniki
Pokrój kurczaka średniej wielkości na kawałki (możesz też użyć całych nóżek). Obsmaż krótko w głębokiej patelni na minimalnej ilości oleju. Zdejmij z patelni.
Pokrój drobno cebulę i czosnek. Papryczkę chili posiekaj lub pokrój na plasterki. Podsmaż warzywa na patelni, na której smażył się kurczak. Wysmaż najpierw cebulę, a pod koniec dołóż do niej czosnek i chili.
Przełóż kurczaka z powrotem na patelnię. Zalej całość wodą. Dodaj ziele angielskie i listki laurowe. Duś pod przykryciem, aż mięso stanie się miękkie, a większość wody wyparuje.
Wlej na patelnię passatę pomidorową i dodaj koncentrat pomidorowy. Wymieszaj. Ponownie zagotuj całość. Dodaj zioła. Gotuj jeszcze przez kilka minut. Dopraw do smaku cukrem, solą i pieprzem.