Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten kurczak po hiszpańsku z pewnością zasmakuje wszystkim, który cenią klasyczne, niedzielne obiady, ale nie wzbraniają się przed kulinarnymi eksperymentami. Można powiedzieć, że w tym daniu zupa pomidorowa spotyka się z pieczonym kurczakiem, a całość doprawiona jest śródziemnomorskimi dodatkami i przyprawami. Co więcej, upieczesz je w jednym naczyniu! Brzmi pysznie, prawda? A jeśli uwielbiasz warzywa, śmiało dorzuć też czerwoną paprykę, pieczarki, cukinię czy nawet fasolkę szparagową lub brokuły, by wzbogacić potrawę o dodatkowe smaki i kolory.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 431
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 784
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 387
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 431
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 784
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 387
Składniki
Pracę zacznij od zamarynowania mięsa. Wymieszaj oliwę z winem lub octem, dosyp przyprawy i wymieszaj. Jeśli wolisz bardziej aromatyczne mięso, możesz zwiększyć ilość marynaty i przypraw. Dokładnie natrzyj mięso, przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny, a nawet na całą noc.
Po tym czasie obsmaż kurczaka na łyżce oleju w dużej patelni i odłóż na bok. Chodzi tylko o to, aby skórka lekko się zarumieniła. Na tej samej patelni wrzuć obraną i drobno posiekaną cebulkę i czosnek, a gdy zaczną błyszczeć i zmiękną, dorzuć jarmuż. Po ok. 3 minutach przesmażania wlej passatę pomidorową, dopraw przyprawami, wsyp surowy makaron, zamieszaj i trzymaj na ogniu ok. 10 minut. W razie potrzeby dolej trochę wody.
Przełóż sos makaronowo-pomidorowy do naczynia żaroodpornego, posyp pokrojonymi w plasterki oliwkami, wyłóż udka kurczaka i przykryj naczynie pokrywą. Wstaw do pieca nagrzanego do 180°C i trzymaj 30-40 minut lub do momentu, aż kurczak będzie miękki. Jeśli górna warstwa makaronu będzie za mocno wysychała, dolej trochę wody.
Gotowy kurczak po hiszpańsku wyjmij z pieca i od razu podawaj na stół. Możesz jeść samodzielnie lub z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw.