Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak po radomsku to prawdziwy rarytas, który zachwyca smakiem i prostotą wykonania. Jest idealny na rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi. Mięso jest soczyste, idealnie doprawione, z wyczuwalną nutą czosnku. Dodatek ziemniaków sprawia, że danie staje się pełnowartościowym posiłkiem, który zaspokoi nawet największy apetyt, a w dodatku przyrządzisz je w jednym naczyniu.
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 70
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 46
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 70
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 46
Składniki
Przygotuj marynatę, mieszając ze sobą wszystkie składniki w dużej misce: oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Mieszanina powinna być w miarę jednolita.
Kurczaka umyj i podziel na pałki i podudzia. Osusz je.
Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki lub połówki, tak, by były mniej więcej takiej samej wielkości.
Przenieś kurczaka i ziemniaki do miski z marynatą i całość bardzo dobrze wymieszaj. Odstaw na ok. 30 minut w chłodne miejsce.
Przenieś zawartość miski do naczynia żaroodpornego i wstaw je do piekarnika nastawionego na 220 st. Celsjusza i piecz przez ok. 45 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a kurczak dobrze upieczony.
Na ostatnie 5 minut możesz włączyć funkcję przyrumieniania, by stworzyć chrupiącą skórkę.
Kurczaka po radomsku podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem lekkiej surówki.
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 2 dni.