Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak tak tak to chrupiące stripsy z filetów drobiowych marynowanych w maślance, dzięki czemu mięso jest kruche i mięciutkie – takie, jak lubią dzieci. Jeśli doprawisz je wyrazistymi przyprawami (np. curry, które w wariancie dla najmłodszych możesz pominąć), uzyskasz obiadowy frykas dla dorosłych. Nie bój się dużej ilości tłuszczu – smażone w wysokiej temperaturze mięso go nie wchłonie. Uzyskasz za to bardzo chrupiącą panierkę. Dlaczego „tak tak”? Może dlatego, że trudno powiedzieć „nie” temu daniu?
Kurczak w sosie pieczarkowym to pyszne i aromatyczne danie, a zarazem bardzo...
Odsłon: 614
Soczyste, lekko słodkie, a zarazem ostre mięso z kurczaka w marynacie miodowo...
Odsłon: 186
Prosta do przygotowania, pyszna surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem kukur...
Odsłon: 9010
Kurczak w sosie pieczarkowym to pyszne i aromatyczne danie, a zarazem bardzo...
Odsłon: 614
Soczyste, lekko słodkie, a zarazem ostre mięso z kurczaka w marynacie miodowo...
Odsłon: 186
Prosta do przygotowania, pyszna surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem kukur...
Odsłon: 9010
Składniki
Oczyść filety z kurczaka z błonek itp. Opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Lekko rozbij tłuczkiem (przez woreczek foliowy, żeby nie poszarpać włókien). Tak przygotowane filety pokrój wzdłuż na grube paski (3-4 z każdej piersi).
Oprósz mięso solą, pieprzem, słodką papryką i curry. Włóż do miski, zalej maślanką i odstaw na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki.
Wyjmij kurczaka z maślanki i ogrzej do temperatury pokojowej. Obtocz każdy kawałek w mące, a następnie w rozkłóconych jajkach i bułce tartej. Jeśli chcesz uzyskać grubszą panierkę, ponownie obtocz w jajkach i w bułce tartej. Odstaw na około pół godziny.
Roztop masło klarowane w niedużej, głębokiej patelni (może to być rondel). Masła musi być tyle, by kawałki kurczaka zanurzyły się w nim przynajmniej do połowy. Musi też być dobrze rozgrzane. By nie obniżyć jego temperatury, nie wkładaj całego mięsa na raz. Wysmaż partiami na złocisty kolor. W trakcie smażenia obracaj kawałki kurczaka tak, by usmażyły się po każdej ze stron. Po usmażeniu odkładaj na kawałek papierowego ręcznika, by wchłonął nadmiar tłuszczu.