Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak tak tak to chrupiące stripsy z filetów drobiowych marynowanych w maślance, dzięki czemu mięso jest kruche i mięciutkie – takie, jak lubią dzieci. Jeśli doprawisz je wyrazistymi przyprawami (np. curry, które w wariancie dla najmłodszych możesz pominąć), uzyskasz obiadowy frykas dla dorosłych. Nie bój się dużej ilości tłuszczu – smażone w wysokiej temperaturze mięso go nie wchłonie. Uzyskasz za to bardzo chrupiącą panierkę. Dlaczego „tak tak”? Może dlatego, że trudno powiedzieć „nie” temu daniu?
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3744
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2099
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5539
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5555
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3744
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2099
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5539
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5555
Składniki
Oczyść filety z kurczaka z błonek itp. Opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Lekko rozbij tłuczkiem (przez woreczek foliowy, żeby nie poszarpać włókien). Tak przygotowane filety pokrój wzdłuż na grube paski (3-4 z każdej piersi).
Oprósz mięso solą, pieprzem, słodką papryką i curry. Włóż do miski, zalej maślanką i odstaw na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki.
Wyjmij kurczaka z maślanki i ogrzej do temperatury pokojowej. Obtocz każdy kawałek w mące, a następnie w rozkłóconych jajkach i bułce tartej. Jeśli chcesz uzyskać grubszą panierkę, ponownie obtocz w jajkach i w bułce tartej. Odstaw na około pół godziny.
Roztop masło klarowane w niedużej, głębokiej patelni (może to być rondel). Masła musi być tyle, by kawałki kurczaka zanurzyły się w nim przynajmniej do połowy. Musi też być dobrze rozgrzane. By nie obniżyć jego temperatury, nie wkładaj całego mięsa na raz. Wysmaż partiami na złocisty kolor. W trakcie smażenia obracaj kawałki kurczaka tak, by usmażyły się po każdej ze stron. Po usmażeniu odkładaj na kawałek papierowego ręcznika, by wchłonął nadmiar tłuszczu.