Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak Tikka Masala

Kurczak Tikka Masala

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 914

Dodano:

Odsłon: 1116

Kurczak tikka masala, choć z pozoru wydaje się być daniem orientalnym, to jest już dziś narodową potrawą Wielkiej Brytanii. Wyjątkowy kurczak podany w przepysznym sosie masala, który jest jeszcze bogatszy w smaku niż curry! Zobaczcie, jak prosto przygotować taki obiad - rodzina i znajomi będą zachwyceni!

Składniki

  • 250 g piersi z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyka imbiru
  • 1 łyżka garam masala
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 100 ml passaty
  • 4 ziarna kardamonu
  • 1 łyżeczka chilii
  • 1 puszka pomidorów
  • 125 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki kolendry
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wymieszać jogurt z przyprawami: garam masala, chili, kolendrą, solą i pieprzem. Marynatę jogurtową wymieszać z kurczakiem, odstawić na godzinę.

  2. Na patelni rozpuścić masło, dodać kmin rzymski, smażyć aż zacznie pachnieć, dodać pokrojoną cebulę, czosnek i imbir, smażyć aż warzywa lekko zmiękną, dodać pasattę pomidorową, przyprawić kolendrą i kardamonem, dodać śmietankę kremówkę, wymieszać i gotować 5 minut aż sos lekko zgęstnieje.

  3. Kawałki kurczaka wyciągnąć z marynaty i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, piec w 180 stopniach Celsjusza 20-25 minut. Następnie wymieszać z sosem i posypać kolendrą.

  4. Podawać na ciepło z ryżem jaśminowym.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń