Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dawno nie jadłam tak smacznie przyrządzonego kurczaka, jak właśnie tego w cieście francuskim. Prawdą jest, że porcje są naprawdę ogromne, ale dla zgłodniałej płci męskiej na pewno nie będzie problemu z ich konsumpcją :-))) Mięso jest niebywale delikatne i soczyste, dzięki temu, że jest zamknięte w cieście francuskim podczas pieczenia nie wysycha. Kurczak tak przyrządzony idealnie smakuje z sosem czosnkowym i batatami.
Filety z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie nacinamy w środku tworząc kieszonkę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy masło i dusimy na nim szpinak. Gdy liście znacznie zmniejszą swoją objętość, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i obficie solimy. Szpinak jeszcze chwilę podsmażamy i lekko studzimy.
Piersi z kurczaka nadziewamy ciepłym szpinakiem i plasterkiem topionego sera, a następnie spinamy je wykałaczkami (tak, aby farsz zamknąć w środku). Tak przygotowane piersi oprószamy przyprawą do kurczaka i chowamy do lodówki na ok 1 godzinę.
Ciasto francuskie (koniecznie w temp. pokojowej!) rozwijamy i dzielimy na dwa równe kwadraty. Na każdy płat kładziemy kurczaka (oczywiście bez wykałaczek :-) ), nacinamy ciasto po obydwu stronach i na przemian przeplatamy ze sobą paski ciasta.
Gotowe pakunki z kurczakiem smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy ok 45 minut w 170*C, a kolejne 5 minut w 200*C. Kurczak w środku powinien mieć temp. ok 80*C (jak będzie więcej to nic się nie stanie, dzięki temu, że mięso jest owinięte nie wysycha).
zdj
zdj
Kiedy znudziły Ci się tradycyjne mielone i masz ochotę na małą odmianę to dob...
Odsłon: 1022
Smaczna cukinia po indyjsku z przyprawą curry i papryką do słoików na zimę, i...
Odsłon: 3240
Papierówki najbardziej pasują do szarlotki, mają cudowny smak, pachną wspania...
Odsłon: 2174
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami papierówka...
Odsłon: 7576
Kiedy znudziły Ci się tradycyjne mielone i masz ochotę na małą odmianę to dob...
Odsłon: 1022
Smaczna cukinia po indyjsku z przyprawą curry i papryką do słoików na zimę, i...
Odsłon: 3240
Papierówki najbardziej pasują do szarlotki, mają cudowny smak, pachną wspania...
Odsłon: 2174
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami papierówka...
Odsłon: 7576
Składniki
Filety z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie nacinamy w środku tworząc kieszonkę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy masło i dusimy na nim szpinak. Gdy liście znacznie zmniejszą swoją objętość, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i obficie solimy. Szpinak jeszcze chwilę podsmażamy i lekko studzimy.
Piersi z kurczaka nadziewamy ciepłym szpinakiem i plasterkiem topionego sera, a następnie spinamy je wykałaczkami (tak, aby farsz zamknąć w środku). Tak przygotowane piersi oprószamy przyprawą do kurczaka i chowamy do lodówki na ok 1 godzinę.
Ciasto francuskie (koniecznie w temp. pokojowej!) rozwijamy i dzielimy na dwa równe kwadraty. Na każdy płat kładziemy kurczaka (oczywiście bez wykałaczek :-) ), nacinamy ciasto po obydwu stronach i na przemian przeplatamy ze sobą paski ciasta.
Gotowe pakunki z kurczakiem smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy ok 45 minut w 170*C, a kolejne 5 minut w 200*C. Kurczak w środku powinien mieć temp. ok 80*C (jak będzie więcej to nic się nie stanie, dzięki temu, że mięso jest owinięte nie wysycha).
zdj
zdj
Przepisy Dania główne
Dania główne
Szare kluski
Dania główne
Gołąbki z kaszą gryczaną i ryżem
Dania główne
Sos kurkowy z kurczakiem i serkiem śmietankowym
Dania główne
Wyborne roladki wieprzowe
Szare kluski
Wielkopolska słynie z szarych klusków, to tradycyjne danie tego regionu. „Sza...
Odsłon: 37
Gołąbki z kaszą gryczaną i ryżem
Moje dzisiejsze gołąbki przygotowałam trochę inaczej bo do farszu dodałam kas...
Odsłon: 129