Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czasem tak niewiele trzeba, aby stworzyć naprawdę pomysłowe i pyszne danie. Kurczak w otoczeniu warzyw, ukryty w kopercie z ciasta francuskiego z pewnością zrobi na gościach piorunujące wrażenie. Czas jego przygotowania jest wyjątkowo krótki. Na talerzu danie prezentuje się ciekawie, a smakuje wybornie. Potrawa z pewnością sprawdzi się w ramach lekkiego, a zarazem eleganckiego obiadu.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5321
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 869
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11750
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5064
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1326
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5321
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 869
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11750
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5064
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1326
Składniki
Filety z kurczaka myjemy, obieramy z błon, kroimy na niewielkie kawałki. Warzywa również myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię z 2 łyżkami oleju. Na wrzący tłuszcz wrzucamy po kolei warzywa zaczynając od najtwardszych: marchew, czosnek, za 4 minuty dodajemy seler, potem po chwili pietruszkę, itd. Przesmażone warzywa przesypujemy do miski.
Teraz pora na podsmażenie kurczaka. Patelnię ponownie rozgrzewamy. Na wrzący olej wrzucamy kawałki kurczaka obtoczone w przyprawie. Smażymy dopóki kurczak nie będzie miękki. Następnie do mięsa dodajemy warzywa, wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku i chwilkę jeszcze razem smażymy, aby stały się równomiernie aromatyczne.
Na stolnicy rozkładamy płat ciasta francuskiego, kroimy go w kwadraty o bokach ok. 15 cm. Następnie na środku każdego układamy farsz. Boki lekko zwilżamy wodą i zlepiamy formując niewielkie koperty.
Na wierzchu każdej układamy po 2 plastry sera. Gotowe koperty kładziemy na blaszce pokrytej folią aluminiową.
Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na około 20-25 minut. Rumiane koperty z kurczakiem najlepiej smakują z sosem czosnkowym lub pikantnym sosem pomidorowym. Smacznego!