Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w kopertach z ciasta francuskiego

Kurczak w kopertach z ciasta francuskiego

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1616

Dodano:

Odsłon: 15507

Czasem tak niewiele trzeba, aby stworzyć naprawdę pomysłowe i pyszne danie. Kurczak w otoczeniu warzyw, ukryty w kopercie z ciasta francuskiego z pewnością zrobi na gościach piorunujące wrażenie. Czas jego przygotowania jest wyjątkowo krótki. Na talerzu danie prezentuje się ciekawie, a smakuje wybornie. Potrawa z pewnością sprawdzi się w ramach lekkiego, a zarazem eleganckiego obiadu.

Składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • ser w plastrach np. Gouda
  • marchewka
  • pietruszka
  • 1/2 pora
  • 1/2 selera
  • kapusta pekińska ¼ główki
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, ostra papryka, majeranek
  • olej roślinny
  • 2 płaty ciasta francuskiego
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Filety z kurczaka myjemy, obieramy z błon, kroimy na niewielkie kawałki. Warzywa również myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię z 2 łyżkami oleju. Na wrzący tłuszcz wrzucamy po kolei warzywa zaczynając od najtwardszych: marchew, czosnek, za 4 minuty dodajemy seler, potem po chwili pietruszkę, itd. Przesmażone warzywa przesypujemy do miski.

  2. Teraz pora na podsmażenie kurczaka. Patelnię ponownie rozgrzewamy. Na wrzący olej wrzucamy kawałki kurczaka obtoczone w przyprawie. Smażymy dopóki kurczak nie będzie miękki. Następnie do mięsa dodajemy warzywa, wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku i chwilkę jeszcze razem smażymy, aby stały się równomiernie aromatyczne.

  3. Na stolnicy rozkładamy płat ciasta francuskiego, kroimy go w kwadraty o bokach ok. 15 cm. Następnie na środku każdego układamy farsz. Boki lekko zwilżamy wodą i zlepiamy formując niewielkie koperty.

  4. Na wierzchu każdej układamy po 2 plastry sera. Gotowe koperty kładziemy na blaszce pokrytej folią aluminiową.

  5. Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na około 20-25 minut. Rumiane koperty z kurczakiem najlepiej smakują z sosem czosnkowym lub pikantnym sosem pomidorowym.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń