Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w maślance

Kurczak w maślance

Autor:

Przepisów i artykułów: 101 Ocena: 804

Dodano:

Odsłon: 304

Polecam przygotowanie kurczaka w maślance, mięsko jest mięciutkie, kruchutkie i soczyste, po prostu pyszne :-) Warto spróbować, bo to proste i tanie danie.

Składniki

  • 1 kurczak ok. 1,5 kg
  • 700 ml maślanki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz i curry do smaku
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kurczak w maślance

Przygotowanie

  1. Kurczaka myjemy i osuszamy. Do maślanki dodajemy przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i curry. Marynata może być mocniej doprawiona, gdyż nie solimy, ani nie doprawiamy kurczaka. Do dużej miski wkładamy kurczaka, zalewamy maślanką i dokładnie wcieramy marynatę w kurczaka wewnątrz i na zewnątrz. Przykrywamy miskę i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie wyjmujemy kurczaka z marynaty, trochę pozwalamy mu ocieknąć i przekładamy do brytfanny i przykrywamy. Pieczemy w piekarniku termoobieg 200 stopni ok. 40 minut, następnie bez pokrywki na 180 stopni 30-40 minut (skórka ma być zrumieniona i chrupiąca).


    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń