Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam przygotowanie kurczaka w maślance, mięsko jest mięciutkie, kruchutkie i soczyste, po prostu pyszne :-) Warto spróbować, bo to proste i tanie danie.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9521
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1095
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4426
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 168
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20782
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9521
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1095
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4426
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 168
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20782
Składniki
Kurczaka myjemy i osuszamy. Do maślanki dodajemy przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i curry. Marynata może być mocniej doprawiona, gdyż nie solimy, ani nie doprawiamy kurczaka. Do dużej miski wkładamy kurczaka, zalewamy maślanką i dokładnie wcieramy marynatę w kurczaka wewnątrz i na zewnątrz. Przykrywamy miskę i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie wyjmujemy kurczaka z marynaty, trochę pozwalamy mu ocieknąć i przekładamy do brytfanny i przykrywamy. Pieczemy w piekarniku termoobieg 200 stopni ok. 40 minut, następnie bez pokrywki na 180 stopni 30-40 minut (skórka ma być zrumieniona i chrupiąca). SMACZNEGO!!!