Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubie eksperymentować w kuchni i tak właśnie powstał ten przepis: z kurczaka po indyjsku powstał kurczak orientalny.
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11096
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 271
Na andrzejkowy wieczór postanowiłam po raz pierwszy w życiu przygotować steki...
Odsłon: 379
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11096
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 271
Na andrzejkowy wieczór postanowiłam po raz pierwszy w życiu przygotować steki...
Odsłon: 379
Składniki
Ryż naturalny brązowy gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy delikatnie solą i pieprzem i odstawiamy. Pomidory przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w małą kostkę. Cebule obieramy i drobno siekamy. Czosnek i imbir po obraniu ścieramy na tarce o małych oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy czosnek, imbir i cebulę. Mieszając podsmażamy do czasu aż staną się szkliste. Dodajemy cynamon, curry, chili i ocet winny. Mieszamy ciągle podsmażając. Po chwili dodajemy obrane pomidory, płatki suszonych pomidorów i koncentrat pomidorowy.
Następnie wlewamy ciepły bulion i gotujemy całość ok. 10 min tak by sos lekko odparował. Wlewamy śmietanę i doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy przygotowanego kurczaka, mieszając zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu często mieszając ok. 10 min - do czasu aż mięso będzie miękkie. Ostatecznie doprawiamy. Porcje ryżu podajemy z przygotowanym sosem z kurczakiem.