Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drób jest jednym z najpopularniejszych mięs na naszych stołach. Warto więc czasami przygotować go nieco inaczej. Kurczak w orzechowej panierce to ciekawa propozycja na niedzielny obiad i nie tylko. Jest znacznie bardziej chrupiący od klasycznie przygotowanych piersi. Ma mocno orzechowy smak, który świetnie łączy się z odrobiną ostrości musztardy i cayenne.
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 67
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4811
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 67
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4811
Składniki
Orzechy i migdały zmiel w robocie kuchennym. Masło roztop na patelni i gotuj je przez kilka minut do momentu zezłocenia. Dodaj posiekaną drobno szalotkę i pół łyżeczki soli. Smaż przez 2 minuty i zmniejsz ogień na mały. Na patelnię wsyp orzechy, migdały i bułkę tartą. Trzymaj wszystko razem na ogniu przez 10 minut, często mieszając. Orzechy z bułką tartą przełóż na głęboki talerz. Dodaj startą skórkę z cytryny, tymianek i pieprz cayenne. Na drugim, głębokim talerzu roztrzep jajka. Dodaj musztardę i czarny pieprz. Do trzeciego talerza wsyp mąkę.
Kurczaka umyj i osusz, podziel na pojedyncze piersi. Ponakłuwaj go widelcem w kilku miejscach. Każdy kawałek mięsa obtocz w mące, strzepując jej nadmiar. Następnie obtocz go jajkiem, a na koniec orzechami, dobrze dociskając, by paniera przylegała do kurczaka.
Na patelni rozgrzej olej. Smaż pierś z kurczaka po 5 minut z każdej strony, do ładnego zezłocenia panierki. Kurczaka w orzechowej panierce podawaj na ciepło, z dodatkiem ziemniaków i ulubionej sałatki.