Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 21-04-2022
Przepis na proste, pożywne i pyszne danie, które przygotujemy w kilka chwil. Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w pikantnym sosie pomidorowym z warzywami. Całość serwowana z kaszą bulgur, którą wyróżnia niski indeks glikemiczny, a także bogactwo witamin, minerałów oraz błonnika.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 31
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 113
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 700
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 79
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 31
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 113
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 700
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 79
Składniki
Kaszę bulgur gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, które oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka, dodajemy łyżkę oleju, dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę.
Pokrojoną cebulę szklimy na oleju i dodajemy pokrojoną paprykę. Następnie do warzyw dodajemy kawałki kurczaka i smażymy do lekkiego zarumienienia.
Do kurczaka i warzyw dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, passatę pomidorową oraz przyprawy. Sos delikatnie dosładzamy ksyliolem (lub cukrem) do smaku i dusimy wszystko przez około 5 minut. Całość podajemy z ugotowaną kaszą bulgur i posypujemy posiekanym drobno szczypiorkiem.
Danie możemy podać także z inną ulubioną kaszą, ryżem lub makaronem.