Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po postnej Wigilii w pierwszy dzień świąt Bożego Narodzenie należy zjeść jakieś dobre mięsko. Ja proponuję kurczaka.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118368
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8490
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3131
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2253
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1592
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118368
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8490
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3131
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2253
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1592
Składniki
Piersi z kurczaka oczyścić, oprószyć solą i pieprzem. W miseczce przygotować sos miodowo-musztardowy. Połączyć razem miód, musztardę, sok z cytryny i mieloną paprykę, energicznie wymieszać. Piersi z kurczaka zanurzyć w marynacie i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po upływie tego czasu na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażyć piersi z każdej strony przez 4-5 minut, aż się zrumienią. Na patelnię wlać resztę marynaty, całość podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 20 minut. Od czasu do czasu należy zajrzeć do mięsa i przewrócić je na drugą stronę, oraz w razie potrzeby podlać odrobiną wody. W międzyczasie przygotować sałatkę. Opłukać rukolę i przełożyć do większej miski. Przygotować dressing. Połączyć ze sobą pozostałą oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, zioła do sałatek oraz sól i pieprz. Energicznie ubijać przez chwilę trzepaczką. Pomarańcze obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki, wrzucić do miski z rukolą. Sos połączyć z sałatą chwilę przed podaniem. Sałatę wyłożyć na talerz, na wierzchu ułożyć kawałki kurczaka i pomarańczy.