Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak w sosie paprykowym to prosty i pyszny sposób na danie obiadowe dla całej rodziny. Potrawę możesz przygotować z podwójnej porcji, ponieważ nawet odgrzana, ma doskonały smak i aromat. Kurczaka podawaj z ziemniaczanym puree lub ryżem ugotowanym na sypko oraz obficie posyp posiekaną natką pietruszki lub świeżym koperkiem.
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 640
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 960
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 744
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 88
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 640
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 960
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 744
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 88
Składniki
Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz. Obierz cebulę i pokrój w piórka lub półplasterki, po czym wrzuć na patelnię, posól, dodaj słodką paprykę w proszku i przesmaż ok. 5 minut na średnim ogniu. W tym czasie opłucz kurczaka, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kawałki. Przesmażoną cebulę przełóż na talerz, a na patelnię wrzuć kurczaka i szybko obsmażaj ze wszystkich stron na większym ogniu. Najlepiej jest smażyć mięso partiami, aby miało szansę się obsmażyć, a nie ugotować. Następnie dodaj obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz podsmażoną cebulę. Przykryj pokrywę i gotuj przez około 20 minut na średnim ogniu (mieszając od czasu do czasu).
Papryki wbij na nóż lub widelec i opal ze wszystkich stron nad palnikiem gazowym, aby skórka zrobiła się czarna. Możesz też upiec paprykę w piekarniku wkładając ją na 10-15 minut do pieca nagrzanego do 200°C (możesz zawinąć warzywa w folię aluminiową). Podpieczone w piekarniku lub nad palnikiem papryki włóż do miski i przykryj folią spożywczą lub przełóż do worka strunowego. Po 10 minutach wyjmij i z łatwością zdejmij skórkę. Oczyść warzywa z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Odkryj pokrywę patelni, wrzuć paprykę i gotuj jeszcze kilka bądź kilkanaście minut, aby smaki się połączyły i sos trochę odparował. Na koniec dopraw danie solą, czarnym pieprzem lub ostrą papryką, dodaj śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj i zagotuj. Kurczak w sosie paprykowym jest gotowy.
Potrawę przełóż na talerz, posyp drobno posiekaną natką pietruszki i serwuj z ulubionymi dodatkami.