Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak w sosie pieczarkowym to pyszne i aromatyczne danie, a zarazem bardzo proste w przygotowaniu. To wyśmienita potrawa, która z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1955
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1640
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2630
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1955
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1640
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2630
Składniki
Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
Kawałki mięsa dopraw solą, pieprzem, słodką papryką oraz tymiankiem. Obtocz w mące.
Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż mięso z obu stron, do zarumienienia.
Na patelnię po smażeniu mięsa wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Smaż do zarumienienia.
Mięso przełóż do garnka, zalej gorącym bulionem i zagotuj.
Do garnka z mięsem dodaj pieczarki podsmażone z cebulą.
Całość gotuj na niewielkiej mocy palnika pod przykryciem przez około 30 minut.
Po upływie powyższego czasu zagęść sos. Do 0,5 szklanki wody wsyp mąkę, wymieszaj. Powstałą mieszankę wlej do garnka. Energicznie wymieszaj, by uniknąć grudek. Całość dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z kuchenki.
Wlej śmietanę kremówkę, wymieszaj.
Smacznego!