Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w sosie śmietanowo - musztardowym

Przepis dnia 2016-08-21
Kurczak w sosie śmietanowo - musztardowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 963 Ocena: 26096

Dodano:

Odsłon: 32134

Prosto i szybko, a do tego pożywnie i smacznie - takie obiady lubię najbardziej :) Nie wymagają wiele czasu, a potrafią ucieszyć podniebienie :D Dzisiaj zapraszam na piersi z kurczaka skąpane w kremowym, lekko słodkim śmietanowo - musztardowym sosie z dodatkiem natki pietruszki oraz cebulki. Danie można podawać z ryżem, makaronem lub puree ziemniaczanym oraz świeżą surówką. Kombinacja dodatków dowolna - kurczak sprawdzi się w każdym połączeniu. Smacznie polecam :D

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 duża cebula biała
  • 200 g śmietany 18 %
  • 2 łyżki musztardy kremskiej
  • 1 plaster masła
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • świeża natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kurczak w sosie śmietanowo - musztardowym

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w dużą kostkę i szklimy ją na maśle.

  2. Oczyszczoną pierś z kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki i oprószamy je solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Gdy cebula się zeszkli dodajemy do niej dwie łyżki oleju lub oliwy i smażymy piersi z kurczaka, aż delikatnie się zarumienią.

  3. Śmietanę łączymy z musztardą, doprawiamy solą, dodajemy do kurczaka, doprowadzamy do wrzenia i dusimy jeszcze przez 1 minutę. Na koniec do sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

  4. Całość podajemy z ryżem, makaronem lub puree ziemniaczanym i świeżą surówką.

  5. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń