Kurczak w sosie śmietanowo - musztardowym
Przepis dnia: 21-08-2016

Prosto i szybko, a do tego pożywnie i smacznie - takie obiady lubię najbardziej :) Nie wymagają wiele czasu, a potrafią ucieszyć podniebienie :D Dzisiaj zapraszam na piersi z kurczaka skąpane w kremowym, lekko słodkim śmietanowo - musztardowym sosie z dodatkiem natki pietruszki oraz cebulki. Danie można podawać z ryżem, makaronem lub puree ziemniaczanym oraz świeżą surówką. Kombinacja dodatków dowolna - kurczak sprawdzi się w każdym połączeniu. Smacznie polecam :D
Kurczak w sosie śmietanowo - musztardowym
Składniki
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 duża cebula biała
- 200 g śmietany 18 %
- 2 łyżki musztardy kremskiej
- 1 plaster masła
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- świeża natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Składniki
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 duża cebula biała
- 200 g śmietany 18 %
- 2 łyżki musztardy kremskiej
- 1 plaster masła
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- świeża natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku

Etapy przygotowania
Cebulę kroimy w dużą kostkę i szklimy ją na maśle.

Oczyszczoną pierś z kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki i oprószamy je solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Gdy cebula się zeszkli dodajemy do niej dwie łyżki oleju lub oliwy i smażymy piersi z kurczaka, aż delikatnie się zarumienią.

Śmietanę łączymy z musztardą, doprawiamy solą, dodajemy do kurczaka, doprowadzamy do wrzenia i dusimy jeszcze przez 1 minutę. Na koniec do sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Całość podajemy z ryżem, makaronem lub puree ziemniaczanym i świeżą surówką.

Życzę smacznego! :)

Przepis w Waszym wykonaniu (22)


Komentarze do przepisu (11)
Ostatnio komentowane przepisy

Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 2652

Dzisiaj kotlety mielone, które przygotowujemy na wiele sposobów. Oto mój kole...
Odsłon: 862
Ostatnio komentowane przepisy

Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 2652

Dzisiaj kotlety mielone, które przygotowujemy na wiele sposobów. Oto mój kole...
Odsłon: 862



Składniki
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 duża cebula biała
- 200 g śmietany 18 %
- 2 łyżki musztardy kremskiej
- 1 plaster masła
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- świeża natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Cebulę kroimy w dużą kostkę i szklimy ją na maśle.
Oczyszczoną pierś z kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki i oprószamy je solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Gdy cebula się zeszkli dodajemy do niej dwie łyżki oleju lub oliwy i smażymy piersi z kurczaka, aż delikatnie się zarumienią.
Śmietanę łączymy z musztardą, doprawiamy solą, dodajemy do kurczaka, doprowadzamy do wrzenia i dusimy jeszcze przez 1 minutę. Na koniec do sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Całość podajemy z ryżem, makaronem lub puree ziemniaczanym i świeżą surówką.
Życzę smacznego! :)
Pyszne danie.
smaczny, szybki i łatwy ;)
Kurczak wygląda super. Sos bardzo mi się spodobał :)
Super danie.
Pycha:)