Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak wielu smaków jak z rożna!
Dzisiaj karczek z marynaty pieczony w piekarniku. Mięsko soczyste , kruche i...
Odsłon: 85
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 408
Szybka , smaczna i aromatyczna zupa.
Odsłon: 168
Szybka i smaczna surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem czosnku i koperku
Odsłon: 156
Dzisiaj karczek z marynaty pieczony w piekarniku. Mięsko soczyste , kruche i...
Odsłon: 85
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 408
Szybka , smaczna i aromatyczna zupa.
Odsłon: 168
Szybka i smaczna surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem czosnku i koperku
Odsłon: 156
Składniki
Kurczaka oczyszczamy ze zbędnego tłuszczu, skórę zostawiamy. Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową.
Po oczyszczeniu układamy kurę w naczyniu, i smarujemy oliwą z oliwek. Piekarnik nagrzewamy do 250 C.
Następnie nacieramy wędzoną papryką tak by pokryć całą powierzchnię mięsa. Stopniowo posypujemy resztą przypraw.
Doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Zależnie od wielkości udek pieczemy od 45 do 55 min. Po upływie połowy czasu pieczenia udka polewamy po wierzchu tłuszczykiem, który sie wytopił w trakcie pieczenia i kontynuujemy pieczenie.
Po upieczeniu piekarnik wyłączamy, a udka zostawiamy w piekarniku jeszcze na ok. 10 min. Kurczak wielu smaków jak z rożna podajemy z ulubionymi dodatkami np. sałatą ze śmietaną i tłuczonymi ziemniakami z koperkiem. Smacznego!