Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczne mięso kurczaka w sosie z dodatkiem nieco cierpkich owoców derenia.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13080
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1481
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14399
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5949
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13080
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1481
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14399
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5949
Składniki
Zbieramy pół litra owoców derenia. Najsłodsze są te co świeżo opadły na ziemię. Zebrane owoce myjemy i pozbawiamy pestki. Kurczaka nacieramy przyprawami. Cebulę kroimy w piórka. Całość posypujemy dereniem i posypujemy wiórkami masła oraz polewamy miodem. Pieczemy pod przykryciem w naczyniu żeliwnym. Naczynie z kurczakiem wkładamy do zimnego piecyka, nastawiamy na 200 stopni C po nagrzaniu zmniejszamy temperaturę do 150 stopni C i pieczemy przez 2 godziny. Tak przygotowane mięso podajemy z ryżem lub kaszą jaglaną.