Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczne mięso kurczaka w sosie z dodatkiem nieco cierpkich owoców derenia.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 152
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4353
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11810
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6745
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5569
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13888
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 152
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4353
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11810
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6745
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5569
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13888
Składniki
Zbieramy pół litra owoców derenia. Najsłodsze są te co świeżo opadły na ziemię. Zebrane owoce myjemy i pozbawiamy pestki. Kurczaka nacieramy przyprawami. Cebulę kroimy w piórka. Całość posypujemy dereniem i posypujemy wiórkami masła oraz polewamy miodem. Pieczemy pod przykryciem w naczyniu żeliwnym. Naczynie z kurczakiem wkładamy do zimnego piecyka, nastawiamy na 200 stopni C po nagrzaniu zmniejszamy temperaturę do 150 stopni C i pieczemy przez 2 godziny. Tak przygotowane mięso podajemy z ryżem lub kaszą jaglaną.