Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczne mięso kurczaka w sosie z dodatkiem nieco cierpkich owoców derenia.
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1596
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 547
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1596
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 547
Składniki
Zbieramy pół litra owoców derenia. Najsłodsze są te co świeżo opadły na ziemię. Zebrane owoce myjemy i pozbawiamy pestki. Kurczaka nacieramy przyprawami. Cebulę kroimy w piórka. Całość posypujemy dereniem i posypujemy wiórkami masła oraz polewamy miodem. Pieczemy pod przykryciem w naczyniu żeliwnym. Naczynie z kurczakiem wkładamy do zimnego piecyka, nastawiamy na 200 stopni C po nagrzaniu zmniejszamy temperaturę do 150 stopni C i pieczemy przez 2 godziny. Tak przygotowane mięso podajemy z ryżem lub kaszą jaglaną.