Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotuj się na wielowymiarową podróż po smakach Azji. Kurczak z masłem orzechowym prowadzi wprost do prawdziwego umami, gdzie słodycz miodu i papryki łączy się z kwaskową nutą limonki oraz ostrością czosnku i chili. To danie ma w sobie wszystko – soczysty kurczak dodaje pożywności, a masło orzechowe nadaje makaronowi kremową teksturę. Dzięki orzeszkom ziemnym uzyskasz przyjemną chrupkość, a jeśli potrzebujesz więcej tego efektu – dodaj do makaronu marchewkę lub brokuły.
Polecam.
Odsłon: 799
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1518
Polecam.
Odsłon: 799
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1518
Składniki
Ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po czym odsącz i odłóż.
Umyj i osusz kurczaka, następnie pokrój w kawałki przypominając kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i obsmaż kurczaka ze wszystkich stron, po czym odłóż na bok. Na tej samej patelni znów wlej olej, wrzuć obraną i pokrojoną w piórka cebulę, a po chwili dorzuć pokrojoną w plasterki cukinię i paprykę. Trzymaj na ogniu około 5-6 minut, mieszając od czasu do czasu.
W tym czasie przygotuj sos. Zmieszaj masło orzechowym z wodą, sosem sojowym, sokiem z limonki, miodem, octem ryżowym, płatkami papryki, mieloną chili i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po dokładnym połączeniu wlej sos na patelnię, po 2-3 minutach przełóż kurczaka i makaron, pomieszaj i podgrzewaj jeszcze kilka minut.
Kurczaka z masłem orzechowym podawaj prosto z patelni. Udekoruj ziarnami sezamu, orzeszkami ziemnymi oraz posiekaną natką kolendry bądź pietruszki i szczypiorkiem.