Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak z nerkowcami z wolnowaru

Kurczak z nerkowcami z wolnowaru

Autor:

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 241

Dodano:

Odsłon: 1489

Kurczak jest bardzo aromatyczny, orientalny a w połączeniu z orzechami po prostu rozpływa się w ustach. Proponuję podać go z komosą ryżową i świeżymi warzywami. Będzie jednak również pasował z ryżem czy kaszą o delikatnym smaku, np. pęczak.

Składniki

  • 0,5 kg piersi z kurczaka (2-3 szt)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szklanka nerkowców
  • pieprz
  • Sos: 1/4 szklanki sosu tamari (można zastąpić sojowym, dobrze gdy jest bez cukru)
  • 2 łyżki keczupu (najlepiej domowego lub bez cukru)
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka erytrolu (lub ksylitolu)
  • 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • 1 łyżka świeżego imbiru (drobno posiekanego)
  • 1/4 łyżeczki płatków papryki (opcjonalnie)
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki sosu mieszamy i odstawiamy na bok. Na patelni rozgrzewamy oliwę, kurczaka przyprawiamy i kroimy na małe kawałki. Chwilę obsmażamy na patelni, następnie umieszczamy w wolnowarze. Zalewamy sosem i mieszamy, tak aby sos pokrył całość. Zamykamy garnek i ustawiamy na wolne gotowanie na 2-3 godziny. Po tym czasie dodajemy orzechy, mieszamy i gotujemy jeszcze 15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń