Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak z pieczarkami pod kruszonką

Kurczak z pieczarkami pod kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 35 Ocena: 784

Dodano:

Odsłon: 773

Bardzo lubię mięso z dodatkiem pieczarek. Nie ważne, czy są nimi nadziane, przełożone, czy to mielone z ich dodatkiem, czy wyłożone na wierzchu mięsa - takie zestawienie zawsze świetnie się sprawdza. Tym razem bardzo prosty pomysł - obsmażone na złoto piersi kurczaka przykrywamy podsmażonymi z cebulą pieczarkami, przykrywamy kruszoną z płatków owsianych i parmezanu, a następnie całość zapiekamy.

Składniki

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 400 g pieczarek
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • Kruszonka:
  • 4-5 łyżek płatków owsianych górskich
  • 2 łyzki tartego parmezanu
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kurczak z pieczarkami pod kruszonką

Przygotowanie

  1. Filety z kurczaka kroimy na mniejsze porcje. Doprawiamy z obu stron solą oraz pieprzem, a następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju.

    Rumiane mięso rozkładamy na dnie naczynia żaroodpornego lub niedużej blaszki do pieczenia.

  2. Pieczarki kroimy na cząstki. Cebulę kroimy w piórka.

    Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki masła z około 1 łyżką oleju i dorzucamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy do momentu aż cała woda odparuje. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

    Pieczarki wykładamy na mięso.

  3. Do miseczki przesypujemy płatki owsiane, parmezan oraz bułkę tartą. Dodajemy masło i doprawiamy solą oraz pieprzem. Składniki rozcieramy w dłoniach, aż powstaną drobne grudki. Kruszonkę rozkładamy na pieczarkach.

    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-20 minut (lub do zarumienienia).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bryssska 19 marca 2018 Świetna propozycja, coś innego mile widziane ;-) Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń