Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak zapiekany z włoszczyzną

Kurczak zapiekany z włoszczyzną

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 24

Dodano:

Odsłon: 223

Kurczak zapiekany z włoszczyzną

Składniki

  • Włoszczyzna (może być tacka)
  • Szypulka
  • Cebula biała
  • Pomidor
  • Papryka (opcjonalnie)
  • Filet z piersi kurczaka (2-4 połówki)
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na dnie naczynia układamy doprawione filety z piersi kurczaka, podlewamy odrobinę olejem i wodą. Dodajemy dowolnej przyprawy do mięs żeby smak wywaru który powstanie po pieczeniu i jak włoszczyzna puści wodę był bardziej wyrazisty,

  2. Na wierzchu układamy kolejno kilka marchewek, dwa nieduże kawałki pora, mały kawałek selera, cebulę, szypulkę (albo dwie cebule po prostu), pietruszkę, 2-4 pomidory (tutaj akurat dorzuciłem jeszcze paprykę).

    Przykrywamy naczynie i pieczemy w ok 220 stopniach, ustawiając pieczenie tradycyjne. W zależności od piekarnika 90-120 minut aż warzywa staną się miękkie.

    Podajemy z sosem który uzyskamy w czasie pieczenia.

  3. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń