Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak zapiekany z włoszczyzną
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 47
To jest od tegorocznego lata moja ulubiona cukinia z przyprawą gyros, którą p...
Odsłon: 232
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 246
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 47
To jest od tegorocznego lata moja ulubiona cukinia z przyprawą gyros, którą p...
Odsłon: 232
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 246
Składniki
Na dnie naczynia układamy doprawione filety z piersi kurczaka, podlewamy odrobinę olejem i wodą. Dodajemy dowolnej przyprawy do mięs żeby smak wywaru który powstanie po pieczeniu i jak włoszczyzna puści wodę był bardziej wyrazisty,
Na wierzchu układamy kolejno kilka marchewek, dwa nieduże kawałki pora, mały kawałek selera, cebulę, szypulkę (albo dwie cebule po prostu), pietruszkę, 2-4 pomidory (tutaj akurat dorzuciłem jeszcze paprykę). Przykrywamy naczynie i pieczemy w ok 220 stopniach, ustawiając pieczenie tradycyjne. W zależności od piekarnika 90-120 minut aż warzywa staną się miękkie. Podajemy z sosem który uzyskamy w czasie pieczenia.
Smacznego :)