Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak zapiekany z włoszczyzną
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11038
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6330
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5405
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13296
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5063
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11038
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6330
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5405
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13296
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5063
Składniki
Na dnie naczynia układamy doprawione filety z piersi kurczaka, podlewamy odrobinę olejem i wodą. Dodajemy dowolnej przyprawy do mięs żeby smak wywaru który powstanie po pieczeniu i jak włoszczyzna puści wodę był bardziej wyrazisty,
Na wierzchu układamy kolejno kilka marchewek, dwa nieduże kawałki pora, mały kawałek selera, cebulę, szypulkę (albo dwie cebule po prostu), pietruszkę, 2-4 pomidory (tutaj akurat dorzuciłem jeszcze paprykę). Przykrywamy naczynie i pieczemy w ok 220 stopniach, ustawiając pieczenie tradycyjne. W zależności od piekarnika 90-120 minut aż warzywa staną się miękkie. Podajemy z sosem który uzyskamy w czasie pieczenia.
Smacznego :)