Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak zapiekany z włoszczyzną
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10512
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3163
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2265
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10512
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3163
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2265
Składniki
Na dnie naczynia układamy doprawione filety z piersi kurczaka, podlewamy odrobinę olejem i wodą. Dodajemy dowolnej przyprawy do mięs żeby smak wywaru który powstanie po pieczeniu i jak włoszczyzna puści wodę był bardziej wyrazisty,
Na wierzchu układamy kolejno kilka marchewek, dwa nieduże kawałki pora, mały kawałek selera, cebulę, szypulkę (albo dwie cebule po prostu), pietruszkę, 2-4 pomidory (tutaj akurat dorzuciłem jeszcze paprykę). Przykrywamy naczynie i pieczemy w ok 220 stopniach, ustawiając pieczenie tradycyjne. W zależności od piekarnika 90-120 minut aż warzywa staną się miękkie. Podajemy z sosem który uzyskamy w czasie pieczenia.
Smacznego :)