Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i lekkie danie. Kurczak w takim wydaniu nie jest suchy, marchewka niezwykle delikatna a pomidorki słodkie. Do tego smakowite i aromatyczne ziemniaczki uduszone w sosie z mięsa i warzyw.
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 141
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 165
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2574
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 141
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 165
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2574
Składniki
Marynata: W misce mieszamy ze sobą: 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki słodkiej papryki w proszku, rozgniecione ząbki czosnku (koniecznie w całości), łyżkę soli i łyżkę pieprzu oraz posiekaną gałązkę rozmarynu. Składniki ze sobą mieszamy i nacieramy kurczaka. Kurczaka wkładamy do miski, miskę owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 2 godziny lub całą noc.
Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i układamy na dnie żeliwnego garnka. Kurczaka lekko obsmażamy ze wszystkich stron na patelni z dodatkiem oleju. Następnie układamy go na ziemniakach. Na patelnię, na której wcześniej smażyliśmy kurczaka, wlewamy wino i mieszamy dokładnie do spodu patelni, żeby zdjąć wszystkie smaki kurczaka, które na niej pozostały. Wino przelewamy do garnka z ziemniakami i kurczakiem.
Obieramy marchewki i układamy je na wierzchu kurczaka. Garnek przykrywamy żeliwną przykrywką ii wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
Pieczenie: Pieczemy pod przykryciem do momentu, aż ziemniaki zmiękną (ok 2- 2,5h). Następnie wyjmujemy naczynie z piekarnika i na wierzchu układamy pomidorki. Wkładamy z powrotem do piekarnika - już bez przykrywki - i pieczemy kolejne 30-40 min. Smacznego! :)