Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rejbak to potrawa charakterystyczna dla regionu Kurpiowszczyzny pochodząca z ziemniaków i mięsa. W Wielkopolsce znana jest jako babka ziemniaczana lub kartfolak. Skąd wzięła się nazwa rejbak? Od sformułowania rejbować, czyli trzeć na tarce. Po upieczeniu ma złocisty kolor i zwartą strukturę, a dzięki dodatkom, jest aromatyczny i sycący.
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 36
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1018
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 324
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 92
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 36
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1018
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 324
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 92
Składniki
Najpierw przygotuj ziemniaki. Obierz je i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Możesz także zetrzeć je za pomocą malaksera z odpowiednią nadstawką. Jeśli po starciu widzisz dużo wody, odlej ją do drugiej miseczki. Do masy ziemniaczanej dodaj jajka i mąkę pszenną. Całość wymieszaj.
Cebulę obierz i również rozdrobnij. Teraz przygotuj boczek. Pokrój go na drobne kostki, a następnie wrzuć na patelnię bez dodatku tłuszczu. Powinien się on wytopić. Wtedy dodaj cebulę. Smaż całość do momentu aż boczek się zarumieni, a cebula zeszkli. Dodaj podsmażone składniki do masy ziemniaczanej. Przypraw solą i pieprzem.
W misce, w której znajduje się odlana woda z ziemniaków, na dnie powinna zebrać się skrobia ziemniaczana. Zbierz ją łyżką i dołóż do masy. Resztę wody wylej. Masę ziemniaczaną dokładnie wymieszaj. Blachę wysmaruj tłuszczem albo użyj papieru do pieczenia. Wylej masę. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu około godzinę. Rejbak będzie gotowy, kiedy skórka się nieco zarumieni.