Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rejbak to potrawa charakterystyczna dla regionu Kurpiowszczyzny pochodząca z ziemniaków i mięsa. W Wielkopolsce znana jest jako babka ziemniaczana lub kartfolak. Skąd wzięła się nazwa rejbak? Od sformułowania rejbować, czyli trzeć na tarce. Po upieczeniu ma złocisty kolor i zwartą strukturę, a dzięki dodatkom, jest aromatyczny i sycący.
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 67
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 6373
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 290
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 160
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 101
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 67
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 6373
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 290
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 160
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 101
Składniki
Najpierw przygotuj ziemniaki. Obierz je i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Możesz także zetrzeć je za pomocą malaksera z odpowiednią nadstawką. Jeśli po starciu widzisz dużo wody, odlej ją do drugiej miseczki. Do masy ziemniaczanej dodaj jajka i mąkę pszenną. Całość wymieszaj.
Cebulę obierz i również rozdrobnij. Teraz przygotuj boczek. Pokrój go na drobne kostki, a następnie wrzuć na patelnię bez dodatku tłuszczu. Powinien się on wytopić. Wtedy dodaj cebulę. Smaż całość do momentu aż boczek się zarumieni, a cebula zeszkli. Dodaj podsmażone składniki do masy ziemniaczanej. Przypraw solą i pieprzem.
W misce, w której znajduje się odlana woda z ziemniaków, na dnie powinna zebrać się skrobia ziemniaczana. Zbierz ją łyżką i dołóż do masy. Resztę wody wylej. Masę ziemniaczaną dokładnie wymieszaj. Blachę wysmaruj tłuszczem albo użyj papieru do pieczenia. Wylej masę. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu około godzinę. Rejbak będzie gotowy, kiedy skórka się nieco zarumieni.