Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rejbak to potrawa charakterystyczna dla regionu Kurpiowszczyzny pochodząca z ziemniaków i mięsa. W Wielkopolsce znana jest jako babka ziemniaczana lub kartfolak. Skąd wzięła się nazwa rejbak? Od sformułowania rejbować, czyli trzeć na tarce. Po upieczeniu ma złocisty kolor i zwartą strukturę, a dzięki dodatkom, jest aromatyczny i sycący.
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 148
Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięs...
Odsłon: 472
Bardzo lubimy taki kalafior podany solo lub do drugiego dania, jako zastępstw...
Odsłon: 30
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 1221
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4708
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 148
Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięs...
Odsłon: 472
Bardzo lubimy taki kalafior podany solo lub do drugiego dania, jako zastępstw...
Odsłon: 30
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 1221
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4708
Składniki
Najpierw przygotuj ziemniaki. Obierz je i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Możesz także zetrzeć je za pomocą malaksera z odpowiednią nadstawką. Jeśli po starciu widzisz dużo wody, odlej ją do drugiej miseczki. Do masy ziemniaczanej dodaj jajka i mąkę pszenną. Całość wymieszaj.
Cebulę obierz i również rozdrobnij. Teraz przygotuj boczek. Pokrój go na drobne kostki, a następnie wrzuć na patelnię bez dodatku tłuszczu. Powinien się on wytopić. Wtedy dodaj cebulę. Smaż całość do momentu aż boczek się zarumieni, a cebula zeszkli. Dodaj podsmażone składniki do masy ziemniaczanej. Przypraw solą i pieprzem.
W misce, w której znajduje się odlana woda z ziemniaków, na dnie powinna zebrać się skrobia ziemniaczana. Zbierz ją łyżką i dołóż do masy. Resztę wody wylej. Masę ziemniaczaną dokładnie wymieszaj. Blachę wysmaruj tłuszczem albo użyj papieru do pieczenia. Wylej masę. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu około godzinę. Rejbak będzie gotowy, kiedy skórka się nieco zarumieni.